Ar egzistuoja toks dalykas kaip „neigiamos kalorijos“? Štai, ką sako ekspertai  (2)

Internete gausu greito svorio metimo priemonių. Vienas populiarių pasiūlymų – valgyti „neigiamų kalorijų“ maistą, pvz., salierus, nes juos valgydami ir virškindami sudeginate daugiau energijos nei pasisavinote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar tiesa, kad valgydami kai kuriuos maisto produktus mes sudeginame kalorijų daugiau nei jų gauname? Ir ar šių maisto produktų valgymas padeda numesti svorio?

Kas yra kalorijos ir kam jos skirtos?

Mitybos ir fiziologijos ekspertė Louise Dunford iš De Montforto universiteto (Jungtinė Karalystė) aiškina, kad „kalorija yra energijos vienetas, paprastai išreiškiamas kilokalorijomis (kcal) pagal maisto energijos kiekį“.

Dauguma maisto pakuočių turi etiketes, nurodančias, kiek kalorijų yra tame produkte. Kalorijas gauname valgydami, o kalorijas naudojame degindami energiją.

Dunford sako: „Mūsų energijos poreikius sudaro trys komponentai:

  • Energija, reikalinga kūnui palaikyti ramybės būsenoje, tai yra energija, reikalinga mūsų organizmui atlikti pagrindinius procesus, kad galėtume gyventi;
  • Terminis valgymo poveikis, t. y. medžiagų apykaitos greičio padidėjimas po valgio, kol maistas virškinamas ir įsisavinamas;
  • Papildoma energija reikalinga veiklai ir mankštai“.

Kas yra „neigiamų kalorijų“ maisto produktai?

„Neigiamų kalorijų turinčio maisto teorija yra ta, kad kai kurių maisto produktų kalorijų (energijos) kiekis yra mažesnis nei energijos kiekis, kurio reikia maistui virškinti ir absorbuoti į organizmą“, – sako Dunford.

„Teoriškai tai skamba patikimai. Tačiau iš tikrųjų net ir mažiausiai kaloringuose maisto produktuose, tokiuose kaip salierai, yra daugiau kalorijų, nei reikia joms suskaidyti ir pasisavinti organizme.“

Kai kurie maisto produktai, pažymėti kaip „neigiamai kaloringi“, yra salierai, greipfrutai, pomidorai, agurkai, brokoliai, salotos ir morkos.

Kokie yra „neigiamų kalorijų“ maisto produktų egzistavimo įrodymai?

Du iš trijų ekspertų teigė, kad nėra įrodymų, jog egzistuoja maistas, turintis neigiamas kalorijas.

 

„Net ir kuklioje salierų lazdelėje, kurioje yra apie 95 proc. vandens, vis tiek yra nedaug kilodžaulių (tiksliai 65 kJ)“, – sako Timas Crowe, mitybos ekspertas iš „Thinking Nutrition“.

„Nors virškinant maistą jūsų kūnas patiria energijos sąnaudų, vadinamų terminiu maisto poveikiu, tai prilygsta maždaug 10 procentų maiste esančios energijos. Taigi net salierai į jūsų mitybą prideda šiek tiek kilodžaulių. Ir nors tai mažas skaičius, tai tikrai nėra neigiamas skaičius“.

Nors šaltas vanduo nėra maistas, jis laikomas turinčiu neigiamą kalorijų kiekį. Cornelie Nienaber-Rousseau, mitybos ekspertė iš Šiaurės Vakarų universiteto Pietų Afrikoje, sako: „Vandenyje nėra energijos, o geriant vandenį už kūno temperatūros ribų, jis eikvoja šiek tiek energijos, kad išlaikytų kūno vidinę temperatūrą, t. y. vadinamąją vandens sukeltą termogenezės efektą“.

 

Keletas tyrimų bandė ištirti, ar šis poveikis gali būti naudingas norint numesti svorio, tačiau dauguma jų nustatė, kad išgėrus šalto vandens kalorijų sąnaudų nėra arba jos yra minimalios.

Kramtomoji guma – nors to taip pat negalime laikyti maistu – taip pat buvo laikoma turinti „neigiamas kalorijas“.

Tačiau vėlgi, poveikis yra minimalus, sako Nienaber-Rousseau: „Mastikacija (kramtymo procesas) sudegina tik 11 kcal (46,2 kJ) per valandą, todėl vargu ar tai gali būti laikoma tikra mankšta. Kadangi vienoje gumos lazdelėje yra apie 10 kcal (42,0 kJ), ją reikės kramtyti vieną ar daugiau valandų, kad sudegintumėte gumos teikiamą energiją.

Ar vadinamasis „neigiamų kalorijų maistas“ turi kokios nors naudos?

Jei salierai, greipfrutai ir agurkai nėra „neigiamų kalorijų maistas“, kodėl jie dažnai randami veiksmingose ​​svorio metimo dietose?

 

„Dietos, pagrįstos vadinamuoju neigiamų kalorijų maistu, veikia ne todėl, kad sukelia energijos trūkumą, o todėl, kad šie maisto produktai numalšina alkį, užpildydami skrandį nekaloringu maistu, ir kartu su mankšta gali sudeginti daugiau kalorijų nei buvo suvartojama, kad susidarytų bendras energijos trūkumas“, – sako Nienaber-Rousseau.

Arba, kaip sako Crowe: „Tokie maisto produktai kaip salierai, salotos ir brokoliai gali padėti numesti svorio, jei jūsų burna pilna salierų, tada nėra vietos mėsainiams ir bulvytėms.“

Taigi, valgydami vadinamąjį „neigiamų kalorijų“ maistą, galite numesti svorio, nes jaučiatės sotūs. Tačiau svarbu ne tik įtraukti juos į savo mitybą.

„Svarbu lėkštėje pakeisti kaloringesnius produktus, o ne dėti šiuos vaisius ir daržoves į valgį, nes tiesiog pridėję sveikų produktų padidinsite bendrą kalorijų kiekį. Pavyzdžiui, sūrainyje ir salotose yra daugiau kalorijų nei vien sūrainyje“, – sako Dunfordas.

 

„Įdomu tai, kad tai gali būti psichologiškai sunku padaryti“, – pažymi Nienaber-Rousseau. „Tyrimai rodo, kad žmonės nepakankamai įvertintų maisto ar patiekalo energijos kiekį.“

„Deja, neigiamų kalorijų turintis maistas yra mitas, todėl nėra lengvo būdo numesti svorio ir ilgainiui jį išlaikyti“, – reziumuoja Dunfordas.

„Pakeitę savo maisto ir gėrimų racioną į sveikesnius produktus, labiau tikėtina, kad išlaikysite numestą svorį ilgesnį laiką, nei laikydamiesi trumpalaikės dietos.“

Straipsnis paremtas 3 ekspertų atsakymais į šį klausimą: Ar egzistuoja neigiamų kalorijų turintis maistas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai (2)