Po įvykių Kazachstane bitkoino kaina stipriai smuko: kas vyksta?  (15)

Kazachstanas – viena didžiausių bitkoinų kasybos šalių. Ir šalies svarba kriptovaliutų rinkoje išryškėjo šią savaitę, kai bitkoino kaina nusmuko 13,4 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo alternatyvių finansų centro tyrimai praėjusiais metais parodė, kad Kazachstanas tapo antruoju pagal dydį bitkoinų gavybos centru po to, kai Kinija smarkiai apribojo šią veiklą šalyje. Rugpjūčio mėn. Kazachstanas buvo atsakingas už 18 % visos bitkoinų gavybos – prieš Kinijos veiksmus šis skaičius siekė 8 %.

Kas lėmė bitkoino kainos krytį?

Vykstant neramumams Kazachstane, šalyje išjungtas internetas. O tai ir lėmė bitkoino nuosmukį.

„Manau, kad kai kurie moksliukai pasakytų, jog teoriškai galima kasti kriptovaliutą ir be interneto, tačiau praktiškai dėl interneto išjungimo Kazachstane visi įrenginiai turėtų būti išjungti“, – „CoinDesk“ pasakojo „Arcane Research“ tyrėjas Jaranas Mellerudas.

Bitkoino kainos krytį taip pat lėmė elektros energijos tiekimo nutraukimas. Jo kaina nuo 46 000 JAV dolerių sumažėjo iki 41 000 JAV dolerių. Maksimali paskutinių metų kaina buvo 2020-11-08 (58 000 dolerių), o dabar (2022-01-09) svyruoja apie 37 000 dolerių.

Ataskaitose teigiama, kad elektros paklausa Kazachstane pernai išaugo apie 8 %, o tai sukėlė elektros trūkumą, elektros energijos tiekimo nutraukimus šešiuose šalies regionuose nuo spalio mėnesio ir trijų elektrinių sustabdymus.

Elektros tinklų operatorius KEGOC 2021 metais paskelbė, kad skirs elektros energiją 50 registruotų kriptovaliutų kasėjų. Jie taip pat bus pirmieji atjungti, įvykus tinklo gedimams.

 

Kazachstano pareigūnai teigė, kad dėl padidėjusio energijos suvartojimo kalti „pilkieji kriptovaliutų kasėjai“ – neregistruoti kriptovaliutų kasėjai, dirbantys namuose arba gamyklose. Skaičiuojama, kad jie atsakingi už 1200 megavatų (MW) elektros energijos suvartojimą iš šalies elektros tinklo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(4)
(21)

Komentarai (15)