10 turtingiausių pasaulio žmonių per COVID-19 pandemiją padvigubino savo turtus: 99% žmonijos pajamos sumažėjo - siūlomas radikalus planas, kaip tai išspręsti  (19)

Remiantis nauja „Oxfam“ ataskaita, dėl COVID-19 pandemijos 10 turtingiausių pasaulio žmonių tapo dar turtingesni, o 99 procentų žmonijos pajamos sumažėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitoje, pavadintoje „Nelygybė žudo“, nurodoma, kad 10 turtingiausių pasaulio žmonių daugiau nei dvigubai padidino savo turtus nuo 700 milijardų iki 1,5 trilijonų JAV dolerių, o per dieną – 1,3 milijardo JAV dolerių.

Remiantis „Forbes“ pasaulio milijardierių sąrašu, 2021 m. lapkričio 30 d. tarp 10 turtingiausių žmonių buvo Elonas Muskas, Jeffas Bezosas, Bernardas Arnault, Billas Gatesas, Larry Elisonas, Laris Peidžas, Sergejus Brinas, Markas Zuckerbergas, Steve Ballmeris ir Warrenas Buffetas.

Tačiau net ir mažiau žinomi turtuoliai per pandemiją taip pat gavo didelės naudos. Visų 2 755 milijardierių bendras turtas pastaruoju metu išaugo daugiau nei per pastaruosius 14 metų kartu paėmus ir iš viso pasiekė 5 trilijonus dolerių (tai yra 5 000 000 000 000 JAV dolerių).

Tuo tarpu likusioje pasaulio dalyje staigiai išaugo skurdas – daugiau nei 160 milijonų žmonių gyvena už mažiau nei 5,50 JAV dolerio per dieną nei tada, kai prasidėjo pandemija. Dėl sveikatos priežiūros paslaugų trūkumo, bado, smurto, dėl lyties ir klimato krizės poveikio ir didėjančios nelygybės kasdien miršta mažiausiai 21 000 žmonių. Tai yra vienas žmogus kas keturias sekundes.

„Milijardierių turtingėjimas tuo metu, kai didėja skurdas, atskleidžia esminius mūsų ekonomikos trūkumus. Net per pasaulinę krizę mūsų nesąžiningos ekonominės sistemos sugeba suteikti akį džiuginančių netikėtumų turtingiausiems, bet nesugeba apsaugoti skurdžiausių – tai tragedija, kurios galima išvengti, kasdien miršta žmonės, nes jiems trūksta būtiniausių dalykų, tokių kaip maistas ir sveikatos priežiūra“, – sakė „Oxfam GB“ generalinis direktorius Danny Sriskandarajah.

Didėjanti nelygybė labiausiai paliečia besivystančias šalis ir jau marginalizuotas bendruomenes. Kaip teigiama ataskaitoje, besivystančioms šalims sudėtinga gauti pakankamai vakcinų, nes turtingų šalių vyriausybės gina farmacijos korporacijų monopolijas, todėl jos buvo verčiamos mažinti socialines išlaidas ir įvesti griežtesnes taupymo priemones.

 

Apytiksliai 3,4 milijono juodaodžių amerikiečių vis dar būtų gyvi ir šiandien, jei jų gyvenimo trukmė būtų tokia pati kaip baltųjų amerikiečių. Šis skaičius gerokai išaugo per pandemiją.

Stūmimasis į lyčių lygybę taip pat patyrė didelę nesėkmę. Šiuo metu dirba iki 13 mln. mažiau moterų nei 2019 m., todėl 2020 m. moterys bendrai neteko 800 mlrd. JAV dolerių. „Oxfam“ anksčiau apskaičiavo, kad lyčių lygybė visame pasaulyje gali būti pasiekta per 99 metus. Po pandemijos šis įvertinimas dabar yra mažiausiai 135 metai.

Ataskaitoje pateikiamas šios problemos sprendimas: mokesčiai. Tyrėjai apskaičiavo, kad vienkartinis 99 procentų mokestis 10 turtingiausių žmonių už per pandemiją priaugusį turtą galėtų surinkti 812 milijardų dolerių, iš kurių būtų galima nupirkti pakankamai vakcinų visai planetai, skirti lėšas visuotinei sveikatos priežiūrai ir socialinei apsaugai, prisitaikymui prie klimato krizės ir smurto mažinimui daugiau nei 80 šalių. Net ir po šio didžiulio mokesčio 10 turtingiausių žmonių vis tiek turėtų 8 mlrd. JAV dolerių daugiau nei prieš pandemiją.

 

Ar šis drąsus planas pasiteisins pasaulio turtingiesiems, dar bus matyti.

„Atsakymas į šias sudėtingas problemas yra ironiškai paprastas: mokesčiai. Privaloma, neišvengiama, ambicinga mokesčių reforma tarptautiniu lygiu – tai vienintelis būdas sutvarkyti tai, kas sugedo“, – teigiama pranešime.

„Tai nėra sudėtinga ir neturėtų būti ginčytina. Beveik visi kiti planetoje per pastaruosius dvejus metus kažkaip pasiaukojo; atėjo laikas milijardieriams padaryti tą patį – ir greitai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(22)
(7)

Komentarai (19)