Kas yra naujasis omicron BA.2 variantas – ar jis pavojingesnis už dabartinį ir ar vakcinos prieš jį efektyvios? (Video)  ()

Galbūt girdėjote, kad atsirado naujas omicron variantas. Taigi, kas yra BA.2 ir ar turėtumėte nerimauti dėl šio naujai atsirandančio varianto?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra BA.2?

Viena iš paslapčių, susijusių su omicron atsiradimu 2021 m. pabaigoje, buvo jo ryškūs skirtumai nuo bet kurio anksčiau pasirodžiusio SARS-CoV-2 varianto. Tyrėjai greitai padarė išvadą, kad jis buvo genomiškai arčiausiai viruso štamų nuo 2020 m. pradžios, todėl kilo daug klausimų, iš kur jis atsirado.

2021 m. lapkritį, prieš Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) oficialiai pavadinant šį naująjį variantą omicron, mokslininkai atsekė tris skirtingas genomo linijas, pažymėtas BA.1, BA.2 ir BA.3. Atrodė, kad visos trys linijos atsirado tuo pačiu metu, tačiau būtent BA.1 pirmasis užvaldė pasaulį.

Galiausiai, lapkričio pabaigoje, PSO nusprendė visas tris linijas pavadinti tuo pačiu pavadinimu – omicron.

Kuo BA.2 skiriasi nuo BA.1?

Virusų evoliucijos ekspertas Trevoras Bedfordas pabrėžia, kad šių dviejų omicron linijų skirtumai yra dideli. Žvelgdamas į aminorūgščių pokyčius tarp BA.1 ir BA.2 (Bedfordas vadina juos 21K ir 21L), jis nurodo apie 40 variacijų.

„Palyginimui, alfa, beta ir gama aminorūgščių pokyčiai genome skiriasi vienas nuo kito, taip kaip ir omicron 21K ir 21L vienas nuo kito“, – sako Bedfordas.

Kodėl BA.2 neįprastas?

Pogrupiai nėra netikėti viruso evoliucijos požiūriu. Kadangi virusai nuolat mutuoja, mokslininkai tikisi pastebėti nuolatinius genomo pokyčius. Buvo kataloguota daugiau nei 200 delta varianto porūšių, kol 2021 m. pabaigoje jį pakeitė omicron.

Tačiau keistas dalykas, susijęs su omicron, yra tas, kad jis tarsi atsirado iš niekur su trimis skirtingomis linijomis, o mokslininkai stengiasi suprasti, kaip tai įmanoma. Bedfordas mano, kad trys omicron potipiai galėjo atsirasti vieno žmogaus organizme, sergančiam lėtine infekcija, dėl kurios virusas daugelį mėnesių nuolat mutavo.

Kitos hipotezės rodo, kad omicron atsirado dėl gyvūnų infekcijų. Jei tai būtų tiesa, tai reikštų, kad praeitų metų pabaigoje įvyko trys atskiri reiškiniai, kai virusas iš gyvūnų buvo perduotas žmonėms. Mokslininkai teigia, kad tai mažai tikėtina, nors ir nėra neįmanoma.

Ar BA.2 pradeda plisti visame pasaulyje?

 

Trumpai tariant – taip.

BA.1, variantas, kurį paprastai vadiname omicron, gruodį ir sausį žaibiškai paplito po pasaulį. Tačiau daugelyje šalių, kurios pirmosios patyrė omicron bangą, pastarosiomis savaitėmis atvejų skaičius sparčiai mažėjo, o daugelis ekspertų optimistiškai teigia, kad šis variantas gali praeiti greičiau nei ankstesnės bangos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(17)
(10)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: