[Žinios trumpai] Rusija prieš civilius panaudojo ypatingus mirtinus sviedinius iš I-ojo pasaulinio karo: tai yra žiaurus humanitarinės teisės pažeidimas (Foto, Video)  ()

Teismo medicinos gydytojai masinėse kapavietėse rastuose kūnuose aptiko flišetų, retai naudojamų šiuolaikiniame kare.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-25 [Žinios trumpai] Rusija prieš civilius panaudojo ypatingus mirtinus sviedinius iš I-ojo pasaulinio karo: tai yra žiaurus humanitarinės teisės pažeidimas (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtys civilių, žuvusių per Rusijos okupaciją Ukrainos Bučos mieste, žuvo nuo mažų metalinių strėlių iš Rusijos artilerijos iššautų sviedinių, pranešė teismo medicinos gydytojai.

Patologai ir koroneriai, atliekantys masinėse kapavietėse rastų kūnų tyrimus regione, esančiame į šiaurę nuo Kijevo, kur okupacinės Rusijos pajėgos buvo apkaltintos žiaurumais, sakė radę mažų metalinių smiginių, vadinamų flišetais (flechette), įsmigusių žmonių galvose ir krūtinėse.

„Mes radome keletą tikrai plonų, į nagus panašių daiktų vyrų ir moterų kūnuose. Dauguma šių kūnų yra iš Bučos-Irpinės regiono“, – „The Guardian“ sakė Ukrainos teismo medicinos gydytojas Vladyslavas Pirovskis. „Labai sunku tokius rasti kūne, jie per ploni“.

Nepriklausomi ginklų ekspertai, peržiūrėję kūnuose rastų metalinių strėlių nuotraukas, patvirtino, kad tai buvo flišetai – priešpėstinis ginklas, plačiai naudotas per Pirmąjį pasaulinį karą.

Flišetai buvo naudojami kaip balistiniai ginklai nuo Pirmojo pasaulinio karo. Tuo metu mirtini metaliniai smiginiai (vadinami „Lazy Dog“) numesti iš lėktuvų sugebėjo pramušti šalmus. Per Antrąjį pasaulinį karą jie nebuvo plačiai naudojami, tačiau vėl atsirado Vietnamo kare. Dabar flišetai retai naudojami šiuolaikiniame kare.

 

 

Šie maži metaliniai smiginiai yra tankų ar lauko ginklų sviediniuose. Kiekviename apvalkale gali būti iki 8000 flišetų. Iššautas sviedinys sprogsta, o virš žemės plačiai išbarstomos mažutės metalinės strėlytės.

Flišetai, paprastai nuo 3 cm iki 4 cm ilgio, atsipalaiduoja nuo apvalkalo ir išsisklaido kūginėje, maždaug 300 m pločio ir 100 m ilgio arkoje. Atsitrenkus į aukos kūną, smiginis gali prarasti standumą ir susilenkti į kabliuką, o strėlės galinė dalis, sudaryta iš keturių pelekų, dažnai nutrūksta ir sukelia antrą žaizdą.

Anot kelių liudininkų Bučoje, Rusijos artilerija iššovė flišetų pripildytus šovinius likus kelioms dienoms iki pajėgų pasitraukimo iš vietovės kovo pabaigoje.

 

 

Nors žmogaus teisių grupės jau seniai siekia uždrausti sviedinius su flišetais, šaudmenys nėra uždrausti pagal tarptautinę teisę. Tačiau netikslių mirtinų ginklų naudojimas tankiai apgyvendintose civilinėse vietovėse yra humanitarinės teisės pažeidimas.

Pasak Neilo Gibsono, Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios grupės „Fenix Insight“ ginklų eksperto, peržiūrėjusio Bučoje rastų smiginių nuotraukas, metalinis smiginis buvo iš 122 mm 3Sh1 artilerijos šovinio, kurį naudoja Rusijos artilerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()