[Žinios trumpai] Košmaras tęsiasi – bus ne tik Ukraina ir Moldova: karo ekspertas įvardijo dar vieną Putino tikslą, bet ir ten gali gauti į kailį  ()

Ne tik Ukraina: karo ekspertas įvardijo kitą Putino tikslą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija bandys vykdyti vadinamąją denacifikaciją ne tik Ukrainoje, kitas jos taikinys – Kazachstanas, mano karo ekspertas Michailas Samusas.

Jis įsitikinęs, kad Rusijai ten nepasiseks, nes šalyje yra pilietinė visuomenė. Apie tai jis kalbėjo interviu su Nataša Vlaščenko specialiai „YouTube“ kanalui „Ukraina 24“.

Kazachstanas – labai įdomi šalis, sako Michailas Samusas.

„Daugelis mano, kad tai absoliučiai prorusiška teritorija, kaip ta pati Baltarusija. Tiesą sakant, jei lankysitės Kazachstane, suprasite, kad per šiuos 30 metų jie suformavo tautą, kurioje žmonės yra sąmoningi“, – sakė jis.

„Tiesa, KGB Kazachstane veikia aukščiausiu įtakos lygiu. Todėl yra skirtumas tarp to, kaip situaciją supranta aukščiausia valstybės vadovybė, turinti savo finansinius ir ekonominius interesus, ir pati tauta. Tačiau Kazachstane yra pilietinė visuomenė“, – tvirtina ekspertas.

„Todėl manau, kad Rusijai ten nepasiseks. Kai tik Rusija Kazachstane bandys įvykdyti vadinamąją denacifikaciją – kai kas mano, kad ten elitas jau yra „denacifikuotas“ – šalis tam pasipriešins. Kazachstanas netarė paskutinio žodžio, bet jis gali būti kitas“, – sakė ekspertas.

 

„Galima pasižiūrėti į propagandą, kokiomis temomis kalbama ir kur Kremlius kreipia pastangas, pradeda dirbti specialiosios tarnybos“, – aiškina Samusas.

„Moldovoje padėtis visai kitokia. Tai šalis, kuri jau seniai ruošiasi įstoti į ES, yra mūsų kaimynė, turime daug bendro. Bėda tik ta, kad pilietinės visuomenės požiūriu ten sunkiau“, – sako Samusas.

Šalies vadovybė stengiasi išlikti neutrali nuo pat plataus Rusijos karo Ukrainoje pradžios. Akivaizdu, kad Moldovoje jie manė, kad visa tai greitai baigsis.

 

„Tikriausiai Moldovoje manė, kad Ukraina pasiduos. Prezidentė Sandu atvirai nepaskelbė paramos Ukrainai“, – sakė jis.

Kartu ji teigė, kad problemų kyla dėl dujų ir Moldovos prekių pardavimo Rusijos rinkoje. Dabar tapo aišku, kad Ukrainos kariuomenė gali atkurti tvarką Uždniestrėje.

„Problema ta, ar Moldovos vadovybė nuspręs to paklausti Ukrainos, mano nuomone, dujų klausimas ten irgi gali būti išspręstas. Yra lyderių, kurie dar nesuprato, kad nebegyvensime taip, kaip anksčiau, o Moldovos vynas Rusijoje daugiau niekada nebus parduodamas, bent jau per artimiausius 10 metų“, – sakė Samusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()