Tai klastingas sprendimas, problema visai ne dujotiekio remontas: kodėl Rusija sumažino dujų tiekimą net 71%  (4)

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas įvertino Rusijos mažinamą gamtinių dujų tiekimą Europai. Anot jo, tai gali būti visai ne dėl remonto darbų, o gilesnių priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizito į Ukrainą metu Rusija pradėjo „Nord Stream“ dujotiekio remontą (ir sutapk tu man šitaip!), dėl kurio nuo vakar „Nord Stream“ dujotiekiu tiekiamų dujų kiekis iš Rusijos į Vokietiją sumažėjo 60 proc.

Turint omenyje, kad Rusija dar balandžio 27 d. užsuko per Lenkiją einančio „Jamalo-Europos“ dujotiekio kranelį, nes Lenkija teikė karinę paramą Ukrainai, o kartu užsuko „Turk Stream“ dujotiekiu tekančias dujas Bulgarijai (nes Bulgarija neteikė karinės paramos Ukrainai?), bendras dujų srautas iš Rusijos į Europą šiuo metu yra sumažėjęs net 71 proc.

Atitinkamai gamtinių dujų kaina Europoje (Nyderlandų TTF taške) šią savaitę išaugo kone 50 proc.“ – feisbuke rašė Ž.Mauricas.

Anot jo, ateities sandoriai leidžia manyti, kad gamtinių dujų kainos Europoje iki 2023 m. balandžio išsilaikys aukštame lygyje – maždaug 114–126 Eur/MWh. Dėl šios priežasties, kaip jis rašė, šią žiemą Europai dar teks pakentėti.

„Palyginimui 2021–2022 m. žiemą gamtinių dujų kainos siekė 94 Eur/MWh, o 2020–2021 m. – vos 18 Eur/MWh“, – priminė skaičius ekonomistas. Ž.Mauricas pastebi, kad toks elgesys Rusijai nėra ekonomiškai naudingas, nes ji praras daug eksporto pajamų.

 

„Tad Rusijos elgesys yra „tarsi šuns ant šieno – nei pats ėda, nei kitam duoda“. Matyt, tikrasis tikslas yra destabilizuoti ekonominę padėtį Europoje, kad ši nukreiptų dėmesį nuo Ukrainos ir/arba pradėtų derėtis su Rusija dėl paliaubų mainais už pigesnes dujas“, – svarstė ekonomistas.

Tačiau, Ž.Maurico teigimu, vilties teikia tai, kad Europai kol kas neblogai sekasi susirasti alternatyvių tiekėjų: JAV, Norvegija, Azerbaidžanas, Alžyras, Izraelis, Afrikos šalys. Taigi, anot jo, didėja tikimybė, kad Europa jau artimiausiu metu pati galės atsisakyti rusiškų dujų. Jis priminė, kad jau ir Vokietija yra pareiškusi, jog šią žiemą galėtų išgyventi be rusiškų dujų.

 

Be to, ateities sandoriai leidžia manyti, kad gamtinių dujų kainos vėliau turėtų mažėti. Nors dar kurį laiką negrįš į 2019–2020 m. lygį, bet 2023–2024 m. žiemą kainos sieks 80 Eur/MWh, 2024–2025 m. – 58 Eur/MWh, o 2025–2026 m. – 42 Eur/MWh.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(43)
(1)
(42)

Komentarai (4)