Paryžius pradeda didelio masto perginklavimą: kokia iš tikro galinga yra prancūzų kariuomenė - palygino su Rusija (Video)  ()

Prancūzija įžengia į „karo ekonomikos laikotarpį“ ir nori tai padaryti per trumpiausią įmanomą laiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzija planuoja gerokai padidinti išlaidas gynybai, kurią prezidentas Emmanuelis Macronas jau pavadino įžengimu į „karo ekonomikos laikotarpį“. Ir jis tai nori padaryti per trumpiausią įmanomą laiką - per artimiausias savaites turi būti atliktas pakartotinis išlaidų įvertinimas.

Dar svarbiau yra tai, kad planuojama peržiūrėti neatidėliotinas išlaidas, nes kalbama apie plano iki 2025 m. pakeitimus, kurie jau buvo suplanuoti palaipsniui didinant nuo 40,9 mlrd. eurų iki 50 mlrd. eurų per metus.

Atidžiau pažvelgus į Prancūzijos ginkluotąsias pajėgas, išlaidų gynybai padidėjimas tikrai turėtų būti daugiau nei reikšmingas. Juk net ir turint galvoje, kad tai NATO šalis, o juo labiau turinti toli gražu ne silpną 200 000 kariuomenę ir branduolinį ginklą, ginklų skaičius ir jų amžius kelia daug klausimų.

Prancūzijos sausumos pajėgos

Bet kurios šalies saugumo pagrindas visada yra sausumos pajėgos, kurios sudaro didžiąją dalį ginkluotųjų pajėgų. Prancūzijai tai yra 115 000 karių kontingentas, turintis šiuos sunkiuosius ir smogiamuosius ginklus:

• Tankai: 222 „Leclerc“;

• Ratiniai šarvuočiai: 245 AMX-10RC ir 40 ERC-90D „Sagaie“;

• Ratinės pėstininkų kovos mašinos: 605 VBCI; APC: 2530, iš jų 2189 VAB;

• Šarvuoti automobiliai: 1418 VBL/VB2L;

• 155 mm savaeigės ratinės haubicos: 76 „CAESAR“ ir 32 AU-F-1;

• Daugkartinės raketų paleidimo sistemos (MLRS): 13 M270;

• Atakos sraigtasparniai: 67 „Tiger“.

Pažymėtina, kad 200 vienetų tankų skaičius, o taip pat apie 100 didelio kalibro 155 mm artilerijos sistemos jau ypač rodo apie sunkiosios ginkluotės trūkumą. Pavyzdžiui, Rusijos armijoje 2021 metais buvo 3300 tankų ir 2433 didelio kalibro artilerijos sistemų.

Prancūzijos oro pajėgos

 

NATO kovinių operacijų doktrinoje pirmoji vieta skiriama oro pranašumui, kuriam reikia pakankamai galingų oro pajėgų. Kalbant apie Prancūziją, ji turi 166 ketvirtos kartos daugiafunkcinius lėktuvus, iš kurių 66 priklauso pasenusiam „Mirage 2000“ tipui, o šimtas – modernesniam „Rafale“.

Jie veikia kartu su keturiais „AWACS E-3F“ „Sentry“ orlaiviais ir trimis KC-135 „Stratotanker“ oro tankeriais. Oro ir raketų gynybą užtikrina 40 SAMP/T ilgo nuotolio oro gynybos sistemų.

Tuo pačiu metu Rusijos Federacija 2021 m. turėjo daugiau nei 760 smogiančių kovinių lėktuvų, iš kurių apie 400 buvo daugiafunkciniai ir naikintuvai. Tai yra, šioje situacijoje kalbama ne tik apie būtinybę didinti orlaivių parką, bet ir pereiti prie penktosios kartos naikintuvų įsigijimo.

Prancūzijos karinės jūrų pajėgos

 

Prancūzijai laivynas yra labai svarbus, nes reikia vienu metu dirbti dviejose jūrų veiklos zonose – Atlanto vandenyne ir Viduržemio jūroje, taip pat suteikti prieigą prie užjūrio valdų.

Be to, būtent laivynui patikėta pagrindinė branduolinio atgrasymo užduotis dėl keturių „Le Triomphant“ klasės raketinių povandeninių laivų, kurių kiekviename yra 16 balistinių raketų.

Dėl to šaliai būtina turėti savo lėktuvnešį – „Šarlį de Golį“ su 30 naikintuvų „Rafale“. Taip pat keturi „Mistral“ klasės amfibiniai puolimo laivai – tie patys, kuriuos Rusijos Federacija vienu metu norėjo įsigyti, bet negavo dėl Krymo aneksijos. Du „Horizon“ klasės oro gynybos naikintuvai iš 2000-ųjų pabaigos veikia, siekiant sustiprinti oro gynybą.

Paryžius taip pat turi šešis branduolinės atakos povandeninius laivus. Penki, „Rubis“ klasės, pastatyti devintajame dešimtmetyje, dabar keičiami moderniausiais „Suffren“, kurių pirmasis į laivyną buvo priimtas birželio pradžioje.

 

Tačiau Prancūzijos laivyno pagrindą sudaro fregatos:

• „Aquitaine“ klasė (sąlyginė 2010-ųjų karta): 7 vnt;

• „La Fayette“ klasė (sąlyginė 90-ųjų karta): 5 vnt.

Tačiau tik „Aquitaine“ yra modernus tipas su universaliomis raketų paleidimo šachtomis, galintis smogti sparnuotosiomis raketomis „SCALP Naval“, kurių nuotolis yra apie 1000 km.

Todėl Paryžius akivaizdžiai susiduria su užduotimi ne tik pakeisti atakuojančius povandeninius laivus, bet ir įvertinti „La Fayette“ fregatų pakeitimą.

Piniginių sąnaudų požiūriu, būtinybė smarkiai padidinti sunkiosios ginkluotės kiekį, pakeisti naikintuvų kartą ir ženkliai atnaujinti lėktuvų parką, turės astronomines išlaidas, todėl galima numanyti, kad programų vertė  sieks dešimtis milijardų eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()