[Žinios trumpai] Slovakija patvirtino – į Ukrainą siųs naikintuvus MiG-29, mainais iš Čekijos gaus „ypatingą paslaugą“  ()

Šiuo metu Slovakija turi devynis MiG-29AS ir du MiG-29UBS naikintuvus, kurie modernizuoti dar 2000-ųjų viduryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakija sustiprins Ukrainos oro gynybą savo naikintuvais MiG-29, oficialiai paskelbė šalies ministras pirmininkas Eduardas Hegeris per bendrą interviu su kolega čeku Petru Fiala per televizijos kanalą „ct24“.

Toks sprendimas buvo svarstomas nuo birželio pabaigos, tačiau pagrindinė jo sąlyga buvo kitų NATO šalių sutikimas, ypač susitarimas su Čekija ar Lenkija dėl Slovakijos apsaugos.

Faktas yra tas, kad perkėlus orlaivius Slovakijos oro erdvė taps beveik visiškai neapsaugota, nes prieš tai Bratislava taip pat perdavė turėtus oro gynybos kompleksus S-300. Liko tik nedidelė dalis pasenusių „Kub“ oro gynybos sistemų.

Tuo pat metu Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala patvirtino, kad Slovakijos oro gynybą užtikrins Čekijos oro pajėgos. Tokio oro skėčio dislokavimo terminas buvo nustatytas iki rugsėjo mėn.

Eduardas Hegeris taip pat pranešė, kad svarstoma ir slovakų tankų siuntimo galimybė. Tačiau jis nesileido į detales dėl ginklų perdavimo ir paaiškino tai Ukrainos prašymu neatskleisti karinės pagalbos sumos.

Pagal naujausią „Military Balance“ leidimą, Slovakija turi devynis MiG-29AS ir du MiG-29UBS. Šiuos orlaivius Rusijos Federacija modernizavo 2000-ųjų viduryje, kabinoje sumontuodama naują vakarietiškos gamybos borto elektroniką, įskaitant borto kompiuterį, navigacijos sistemas ir daugiafunkcinius indikatorius.

 

2018 m. Slovakija pasirašė sutartį dėl 14 vienetų F-16V reaktyvinių lėktuvų, kurių bendra vertė – 1,6 mlrd. eurų, pirmieji orlaiviai turėjo atskristi 2022 m., tačiau dėl vėlavimų jų tikimasi vėliau.

Kalbant apie tankus, Slovakijos kariuomenė turi tik 30 sovietinių T-72M vienetų, pažįstamų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Bratislava taip pat ketino iki 2023 metų juos pakeisti vakarietiškais modeliais.

Slovakija anskčiau paaukojo vieną Mi-2, keturis Mi-17 sraigtasparnius ir amuniciją MLRS Ukrainos armijai, kovojančiai su Rusijos invazinėmis pajėgomis šalies pietuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(1)
(68)

Komentarai ()