Didžiausias Europoje ginklų kontrabandos centras? Europolas įtaria, kad dalis Vakarų ginkluotės keliauja visai ne į frontą – ką sako JAV ir Ukraina  ()

Europolo duomenimis, nelegaliai iš Ukrainos atgabenti ginklai patenka nusikalstamoms grupuotėms iš Europos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Gynybos ministerijos vadovo patarėjas Jurijus Sakas mano, kad informacija apie Ukrainos virsmą didžiausiu ginklų kontrabandos centru yra Rusijos Federacijos informacinio karo elementas.

Baiminantis, kad Vakarų ginklai, tiekiami Ukrainai, gali patekti į Europos juodąją rinką, tvirtino NATO ir ES pareigūnai, reikalingas mechanizmas, leidžiantis atidžiai sekti siuntas, praneša „FT“.

Nuo aktyvaus karo su Rusijos Federacija etapo pradžios Vakarų šalys pažadėjo skirti daugiau kaip 10 milijardų dolerių karinei pagalbai Ukrainai, pradedant žmogaus nešiojamomis raketų sistemomis ir baigiant šarvuočiais, šautuvais ir didžiuliais kiekiais amunicijos.

Žurnalistų teigimu, kai kurie NATO šalių atstovai su Kyjivu aptaria tam tikrus sekimo mechanizmus ar detalius ginklų, kuriuos gauna ginkluotosios pajėgos, sąrašus.

Padedama Vakarų partnerių, Ukrainos vyriausybė plečia ginklų stebėjimo sistemą.

Lėktuvai su ginklais nusileidžia pietų Lenkijoje, tada krovinys pristatomas į pasienį ir kraunamas į transporto priemones: sunkvežimius, furgonus, kartais privačius automobilius.

„Nuo šios vietos neįsivaizduojame, kur toliau keliauja šie ginklai ir ar jie lieka šalyje“, – sakė vienas iš Vakarų šalių atstovų. Ekspertai baiminasi, kad „Stinger MANPADS“, kurios raketos numuša lėktuvus, gali atsidurti teroristų rankose.

Taip pat atsižvelgiama į JAV ginklų perdavimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms galimybę patekti į netinkamas rankas, paaiškino Bonnie Jenkins, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja ginklų kontrolei ir tarptautiniam saugumui.

Anot jos, JAV šiuo klausimu nuolat bendrauja su Kyjivu ir labai rimtai žiūri į savo gynybos technologijų apsaugą, bando užkirsti kelią nelegaliai jų platinimui.

 

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos vadovo patarėjo Jurijaus Sako, bet koks ginklų siuntimas į Ukrainą ir į užsienį, pavyzdžiui, remontui, yra atidžiai stebimas ir kontroliuojamas Ukrainos valdžios ir užsienio partnerių.

Ginklų kontrabandos iš Ukrainos klausimas šią savaitę buvo aptartas per ES vidaus reikalų ministrų susitikimą. Pirmadienį Europos Komisija Moldovoje atidarė ES paramos centrą, kuris užsiima kova su kontrabanda.

„Bus sunku išvengti tokių problemų kaip prekyba žmonėmis ir ginklų kontrabanda. Mums nepasisekė buvusioje Jugoslavijoje ir tikriausiai to neišvengsime Ukrainoje“, – praėjusią savaitę sakė Čekijos gynybos ministrė Yana Chernokhova.

Ji pripažįsta, kad šalys donorės imasi visų būtinų atsargumo priemonių, kad galėtų sekti ginklų siuntas. Tačiau vis tiek ji perspėja, kad bus neįmanoma sužinoti, kur dingsta kiekvienas konkretus ginklas.

 

Europolas balandį pranešė, kad, remiantis tyrimais, ginklų kontrabanda iš Ukrainos atgal į Europą organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms jau vyksta ir kelia potencialią grėsmę Europos Sąjungos saugumui.

„Iš pradžių Ukrainos pareigūnai tvarkė gyventojams išduotų šaunamųjų ginklų apskaitą, tačiau karui įsibėgėjus šios praktikos buvo atsisakyta, nuo tada šaunamieji ginklai buvo platinami be apskaitos“, – teigiama Europolo vyriausybėms išsiųstame pranešime.

Tačiau Jurijus Sakas tvirtina, kad informacija, jog Ukraina virsta dideliu ginklų kontrabandos centru, nėra tiesa. Anot jo, tai gali būti Rusijos Federacijos informacinio karo, kuriuo norima atkalbėti tarptautinius partnerius nuo tolesnės karinės pagalbos Ukrainai būtinybės, elementas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(12)
(27)

Komentarai ()