Bręsta didžiulis diplomatinis skandalas: Kroatija Serbijos prezidentui parodė „vidurinį pirštą“ – grasinama atsakomosiomis priemonėmis  ()

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius įtariamas norėjęs sukelti skandalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balkanuose bręsta diplomatinis skandalas. Kroatijoje Serbijos prezidentui Aleksandrui Vučičiui buvo uždrausta privačiai apsilankyti Kroatijos miestuose Jasenovac ir Pakrac. Belgradas jau pagrasino atsakomosiomis priemonėmis. Tai pranešė „Jutarnji List“.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius susisiekė su Kroatijos serbų SDSS partijos vadovu Miloradu Pupovacu ir pasakė, kad planuoja privatų vizitą Jasenivece, nacių koncentracijos stovyklos vietoje Antrojo pasaulinio karo metais. Jis pažymėjo, kad vizitas bus privatus, tačiau gali apie tai informuoti Kroatijos vyriausybę ir, jei nori, pats prie jo prisijungti.

Pupovacas pranešė apie Serbijos lyderio vizitą Kroatijos ministrui pirmininkui Andrijui Plenkovičiui, tačiau oficialus Zagrebas atsisakė vizito.

Kroatijos leidinio šaltinis mano, kad nors Vučičius savo kelionę apibūdino kaip privačią, jis esą ketino išprovokuoti Kroatijos pusę karinės operacijos „Audra“ metinių išvakarėse.

1995 metais Kroatijos kariuomenė ir Bosnijos ir Hercegovinos kariuomenės operaciją „Audra“ vykdė prieš Serbų Krajiną, nuo Kroatijos atsiskyrusią serbų gyvenamą teritoriją. Šios operacijos rezultatai buvo Kroatijos pergalė ir Serbų Krajinos bei Vakarų Bosnijos respublikų likvidavimas.

„Jis nesilaikė protokolo, norėjo viską daryti be diplomatinių santykių procedūrų ir taisyklių. Jis norėjo kirsti Kroatijos sieną su savo televizijos komandomis ir daryti čia ką nori. Tačiau ministras pirmininkas Plenkovičius ir vyriausybė aiškiai pasakė ne.  Esame nepriklausoma šalis, ES ir NATO narė, o Vučičius negali čia daryti, ko nori. Jo „visos Serbijos taikos“ politika Kroatijoje neveiks“, – sakė anoniminis šaltinis iš Kroatijos vyriausybės.

 

Serbija jau išreiškė pasipiktinimą: šios šalies premjerė Ana Brnabič įvykį pavadino „didžiausiu skandalu šiuolaikinėje istorijoje“ ir palygino su draudimu Izraelio vadovui lankytis Aušvice.

Serbijos žiniasklaidos teigimu, pats Vučičius pirmadienio vakarą paskelbs atsakomąsias priemones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(4)
(40)

Komentarai ()