[Žinios trumpai] Vokiečių politikas su žemėmis sumaišė Berlyną: „niekas nebetikės vokiškais „Leopard“, istorija su Lenkija – totali gėda“  (7)

Rodericho Kiesewetterio teigimu, šarvuočių tiekimo Ukrainai trūkumas mažina pasitikėjimą partneriais Rytų Europoje, kurie mieliau perka amerikietiškus „Abrams“, o ne vokiškus „Leopard“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bundestago narys Roderichas Kiesewetteris kritikavo vyriausybės politiką dėl „Leopard“ tankų tiekimo Ukrainai trūkumo.

Apie tai jis parašė savo „Twitter“ puslapyje.

Deputato teigimu, delsimas ir nepakankama pagalba Ukrainai lemia Berlyno reputacijos Rytų Europoje praradimą. Nieko keisto, kad Lenkijoje jie krypsta į JAV ir perka amerikietiškus „M1 Abrams“ tankus, o ne vokiškus „Leopard“.

„Mes netyčia išpučiame tarp mūsų susikurtą nepasitikėjimą“, – sakė R. Kiesewetteris.

Jo nuomone, „niekas nesupranta“, kodėl Vokietija nepateikia Ukrainos kariuomenei vokiškų šarvuočių „Fuchs“, pėstininkų kovos mašinų „Marder“ ar tankų „Leopard“. Vietoj to, Berlynas daugiausia dėmesio skiria neveikiančiam „mainų žiedui“, kuris eikvoja šalies laiką ir reputaciją.

„Mainų žiedas“ – tai pagalbos Ukrainai per trečiąsias šalis principas. Pavyzdžiui, Lenkija Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perdavė šimtus T-72 tankų, o mainais Bundesveras pažadėjo jiems perduoti „Leopard“. Tačiau schema parodė savo neveiksmingumą. Užuot greitai T-72 pakeitusi „Leopardais“, Vokietija tris mėnesius galvojo, kaip ir kiek tankų perkelti į Lenkiją. Dėl to, perdavus beveik 300 vnt. T-72, Lenkijos kariuomenė 2023 metais gaus 20 „Leopard 2“. Nuo balandžio iki spalio kas mėnesį į Lenkiją bus pervežami trys tankai.

 

Be to, R. Kiesewetteris tvirtina, kad Vokietijai stabdant Ukrainai sunkiųjų šarvuočių tiekimą, kitos šalys aktyviai padeda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. JAV skiria 100 milijonų dolerių rengti Vakarų naikintuvų pilotams, Didžioji Britanija apmoko Ukrainos karius, Prancūzija tiekia VAB šarvuočius.

„Vokietija, kaip ketvirta pagal dydį ginklų eksportuotoja, nori tiekti tris šarvuotas remonto-gelbėjimo mašinas. Tačiau „tam prireiks laiko“, – ironizuoja politikas.

 

Ispanijos gynybos ministerija uždegė žalią šviesą tankų „Leopard 2A4“ tiekimui į Ukrainą, tačiau tam reikia Vokietijos pritarimo.

Gynybos ministrė Christine Lambrecht pareiškė, kad Vokietijai baigiasi ginklai, skirti padėti Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(57)
(9)
(48)

Komentarai (7)