Kuo ypatingi lenkiški tankai PT-91 „Twardy“, kuriuos masiškai ketina gauti Ukraina – viena savybė nusipelno atskiro dėmesio (Video)  ()

Kilo tam tikras jaudulys po to, kai socialiniuose tinkluose pasirodžiusiame vaizdo įraše matomas tankų PT-91 ešelonas vežamas Ukrainos kryptimi. Apžvelkime tanko PT-91 „Twardy“ specifikacijas, remiantis atitinkama „ArmyInform“ publikacija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-22 Kuo ypatingi lenkiški tankai PT-91 „Twardy“, kuriuos masiškai ketina gauti Ukraina – viena savybė nusipelno atskiro dėmesio (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia Lenkija sukūrė savo tanką PT-91 „Twardy“ sovietinio T-72M pagrindu. Tačiau PT-91 gamyba vyko po Varšuvos pakto likvidavimo, būtent 1995–2002 m. Iš viso buvo pagaminti 232 tokio tipo tankai.

Pagrindinė ginkluotė, transmisija ir važiuoklė buvo paimti iš sovietinio T-72M. Ir tada pradeda ryškėti skirtumai. Pavyzdžiui, kaip jėgainė buvo naudojamas lenkiškas 12 cilindrų S12U turbodyzelinis variklis, kurio galia 625 kW (2300 aps./min.). Šis variklis išvysto greitį iki 70 km/h, o atstumą – iki 650 km. Prancūziška „Savan-15T“ gaisro valdymo sistema buvo įdiegta pačioje serijinės gamybos pradžioje. Taip pat yra pasyvaus naktinio matymo prietaisas „Radomka“.

PT-91 „Twardy“ apsaugos sistema nusipelno ypatingo dėmesio. Šis tankas turi sustiprintus papildomus šarvus apačioje po vairuotojo sėdyne. Tuo pačiu metu ši kovinė transporto priemonė aprūpinta 12 vamzdžių 81 mm dūmų granatsvaidžiu „Khmara“ ir vienvamzdžiu 80 mm „Tellur“ priešlazeriniu granatsvaidžiu.

Ir, svarbiausia, PT-91 yra aprūpintas vietinės gamybos aktyvia šarvų apsauga ERAWA. Tokie aktyvūs šarvai susideda iš beveik 400 apsauginių blokų, dengiančių priekinę korpuso dalį ir bokštelį. Blokai išsidėstę beveik be tarpų vienas tarp kito, juose yra 1K2KS danga, kuri sumažina tanko matomumą infraraudonųjų spindulių ir radaro diapazone. Paprastai manoma, kad ERAWA padidina PT-91 „Twardy“ tanko patvarumą 30-70%, priklausomai nuo sviedinio tipo.

 

Tokia apsaugos sistema yra reikšmingas pranašumas, lyginant su tais pačiais lenkiškais T-72M1 ir T-72M1R, kuriuos prieš siunčiant į frontą reikėjo papildomai aprūpinti apsaugos sistemomis, ypač dinamine apsaugos sistema „Kontakt-1“, gauta iš Čekijos gynybos bendrovės „STV Group“.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali gauti 232 tankus „PT-91 Twardy“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(0)
(45)

Komentarai ()