[Žinios trumpai] Rusijos ginkluotėje surado tokių detalių, kurių jokiais būdais neturi būti  ()

Vakaruose pagamintų komponentų buvo rasta 27 skirtingose Rusijos ginklų rūšyse – nuo karinių sistemų, sparnuotųjų raketų iki oro gynybos sistemų. Komponentus gali tiekti Vakarų įmonės, vengdamos sankcijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kare Ukrainoje naudotuose Rusijos ginkluose rasta daugiau nei 450 užsienyje pagamintų komponentų. Tai pranešė britų leidinys „Reuters", remdamasis nauju gynybos tyrimų centro „Royal United Services Institute“ (RUSI) pranešimu.

Remiantis tyrimu, Maskva įsigijo svarbių technologijų iš JAV, Europos ir Azijos įmonių per kelerius metus iki plataus masto invazijos į Ukrainą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainos kariuomenė konfiskavo arba išnešė iš mūšio lauko nepažeistus ar iš dalies pažeistus Rusijos ginklus. Karališkasis Jungtinių paslaugų institutas „Reuters" paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad po patikrinimo vakarietiškų komponentų buvo rasta 27 rūšių ginkluose – nuo ​​karinių sistemų, sparnuotųjų raketų iki oro gynybos sistemų.

Departamentas pažymėjo, kad tai yra išsamiausias paskelbtas Vakarų komponentų vaidmens Rusijos kare su Ukraina vertinimas.

RUSI duomenimis, apie du trečdalius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų konfiskuotų rusiškų ginklų komponentų pagamino Amerikos kompanijos. Amerikos kompanijų „Analog Devices" ir „Texas Instruments" produkcija sudaro beveik ketvirtadalį visų vakarietiškų ginklų sudėtinių dalių.

Kitos detalės buvo iš Japonijos, Pietų Korėjos, JK, Vokietijos, Šveicarijos ir Nyderlandų įmonių.

„Dėl Rusijos ginklų, kurie labai priklausomi nuo Vakarų elektronikos, žuvo tūkstančiai ukrainiečių", – sakė RUSI sausumos karo specialistas Jackas Watlingas.

Kokiuose ginkluose buvo rasta užsienio gamybos dalių?

 

Ekspertų grupė nurodė, kad rusiškoje sparnuotojoje raketoje 9M727, galinčioje manevruoti nedideliame aukštyje, aptiktas 31 svetimas komponentas, naudojamas išvengti radaro ir pataikyti į taikinius už šimtų kilometrų.

Taip pat sparnuotojoje raketoje X-101, kuri buvo panaudota smogti Ukrainos miestams, įskaitant Kijevą, buvo rastas 31 svetimas komponentas.

Kaip rašo mokslininkai, daugelis šių komponentų yra įprastinė mikroelektronika, kuri naudojama ir civiliniams tikslams. Taigi juos buvo lengva nusipirkti. Ukrainos karinis ekspertas, turintis prieigą prie rusiškų ginklų, paaiškino, kad dažniausiai tai yra tie patys lustai, rasti automobilyje ar mikrobangų krosnelėje.

Tačiau kai kuriais atvejais kalbame apie produkciją, kurią po sankcijų įvedimo 2014 metais draudžiama eksportuoti į Rusiją. Pavyzdžiui, sparnuotojoje raketoje „Kalibr" ekspertai aptiko vakarietiškų komponentų, kurie buvo pagaminti 2018 ir 2019 m.

 

Spėjama, kad dalys buvo įsigytos nelegaliai ir slapta išsiųstos į Rusijos Federaciją arba ginklų gamintojai jas gavo apgaule.

RUSI mano, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos gali būti visam laikui susilpnintos, jei Vakarų šalys sugriežtins eksporto kontrolę, sugebės uždaryti pogrindinius pirkimų tinklus šalyje ir užkirs kelią jautrių komponentų gamybai Rusiją remiančiose valstybėse.

Birželio 16 dieną žiniasklaida rašė, kad FTB agentai tiria, kaip „švieži" lustai iš JAV atsidūrė Rusijos ginkluose. Rusiškuose radaruose, dronuose, tankuose ir antžeminėje įrangoje rasta amerikietiškų lustų ir komponentų. Kai kurie iš jų buvo pagaminti 2020 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: