[Žinios trumpai] Pasaulyje gali kilti naujas karas – Tripolyje prasidėjo mirtini mūšiai, dešimtys žuvusiųjų: kas vyksta? (Video)  ()

Konkuruojančios grupuotės Libijos sostinėje šeštadienį susikovė didžiausiuose mūšiuose per dvejus metus, kai mėnesius trukusi politinė priešprieša įsiplieskė į miestų karą, galintį peraugti į platesnį konfliktą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos apsaugos ministerijos šaltinis sakė, kad per šeštadienio kautynes žuvo 23 žmonės, įskaitant 17 civilių. Ministerija anksčiau pranešė, kad buvo sužeisti 87 žmonės.

Besitęsiančios kovos mieste dėl vyriausybės kontrolės greičiausiai vėl įstumtų Libiją į visišką karą po dvejų metų sąlyginės taikos, kuri atnešė nesėkmingą politinį procesą, kurio tikslas buvo surengti nacionalinius rinkimus.

Priešprieša dėl valdžios Libijoje supriešino Tripolyje įsikūrusią Nacionalinės vienybės vyriausybę (GNU), vadovaujamą Abdulhamido al-Dbeibah, su konkuruojančia Fathi Bashagha administracija, kurią remia rytuose įsikūręs parlamentas.

Bashagha remiančios susivienijusios pajėgos šeštadienį bandė užimti teritoriją Tripolyje iš kelių krypčių, bet jo pagrindinė karinė kolona, nepasiekusi sostinės, pasuko atgal link Misratos, sakė liudininkai.

Vėliau Dbeibahas internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis lankėsi mieste pas kovotojus pasibaigus susirėmimams.

Mūšiai įsiplieskė naktį, o ryte sustiprėjo, o centrinėse miesto srityse buvo dislokuoti šaulių ginklai, sunkieji kulkosvaidžiai ir minosvaidžiai. Tripolio horizonte kilo juodų dūmų stulpai, o ore aidėjo šūviai ir sprogimai.

Po pietų su Bashagha susivienijusios pajėgos priartėjo prie Tripolio iš trijų krypčių. Tripolio šiaurės vakarų Janzour mieste, kuris yra pagrindinis kai kurių Bashagha pajėgų prieigos taškas, vietos žmonės pranešė apie intensyvius susirėmimus.

 

Turkija, turinti karinių pajėgų aplink Tripolį ir 2020 m. padėjusi miesto pajėgoms atremti rytinį puolimą bepiločių orlaivių smūgiais, paragino nedelsiant nutraukti ugnį ir pareiškė, kad „mes ir toliau palaikome savo brolius libius“.

2019 m. rytų vado Khalifos Haftaro puolimas, remiamas rytuose įsikūrusio parlamento, žlugo 2020 m., dėl kurio buvo sudarytos paliaubos ir pradėtas JT remiamas taikos procesas.

Paliaubos apėmė Dbeibah GNU įsteigimą, kuri valdytų visą Libiją ir prižiūrėtų nacionalinius rinkimus, kurie buvo numatyti pernai gruodį, bet buvo atmesti kilus ginčams dėl balsavimo.

 

Parlamentas pranešė, kad Dbeibah mandatas baigėsi ir paskyrė Bashagha perimti valdžią. Dbeibahas sakė, kad parlamentas neturi teisės jo pakeisti ir jis atsistatydins tik po rinkimų.

Bashagha gegužę bandė patekti į Tripolį, dėl ko kilo susišaudymas ir jis išvyko iš miesto.

Tačiau nuo to laiko dėl daugybės susitarimų kai kurios ginkluotos grupuotės kovoja dėl Tripolio.

Haftaras tebėra glaudžiai susijęs su rytuose įsikūrusiu parlamentu, o po jo 2019–2020 m. puolimo kai kurios Tripolio grupės tebėra griežtos prieš bet kokią koaliciją, kurioje jis vaidina bet kokį vaidmenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: