Rusija perkelia grasinimus į naują lygį: paskelbė apie kosminį smūgį – tai yra „teisėti taikiniai“  ()

Rusija teigia, kad kosminiai palydovai karo metu gali tapti „teisėtais taikiniais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija ir toliau linkusi daryti provokuojančius pareiškimus apie tarptautinę tvarką kosmose.

JAV ir toliau naudojant vis daugiau komercinių palydovų žvalgybai ir ryšiams, Rusija perspėjo, kad jie gali tapti „teisėtais karo operacijų taikiniais“.

Tokius pareiškimus Rusijos delegacija išsakė per JT darbo grupės dėl kosmoso grėsmių mažinimo posėdį, kuris Ženevoje vyko rugsėjo 12–16 dienomis.

Darbo grupės posėdžio tikslas buvo aptarti grėsmių mažinimo ir bendradarbiavimo kosmose plėtojimo būdus kuriant ir perimant naujas atsakingo elgesio normas ir principus.

Tokį pareiškimą paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojas Konstantinas Voroncovas. Jis pareiškė, kad Rusijos delegacija mato itin pavojingą tendenciją, kuri peržengia nekenksmingą kosminių technologijų panaudojimą, o tai ypač išryškėjo per karą Ukrainoje.

Voroncovo teigimu, JAV ir jų sąjungininkų kosminių palydovų naudojimas vykstančios invazijos į Ukrainą metu yra netiesioginis dalyvavimas kare ir šie palydovai gali tapti teisėtu kariniu Rusijos Federacijos taikiniu.

Rusijos delegacija pareiškė, kad kosminių palydovų naudojimas kariniais tikslais prieštarauja Kosmoso sutarčiai, kuri numato išimtinai taikų kosmoso naudojimą.

Rusijos teiginiai, kad palydovai gali būti sunaikinti, kilo po to, kai jos plataus masto įsiveržimas į Ukrainą paskatino Eloną Muską nusiųsti kelias „Starlink“ terminalų partijas į Ukrainą, kad būtų išplėsta interneto aprėptis po Rusijos atakų prieš kritinę infrastruktūrą.

 

Be „Starlink“, tokios komercinės palydovinių vaizdų kompanijos kaip „Planet“, „Maxar“ ir „BlackSky“ suteikė Ukrainai gyvybiškai svarbios žvalgybos informacijos, kuri suvaidino svarbų vaidmenį Ukrainos kariuomenės sėkmei.

Rusijos delegacija taip pat perspėjo JT nepriimti „fragmentinių, neįtraukiančių kosminės veiklos reguliavimo taisyklių, kurios neatsižvelgia į visų JT valstybių narių požiūrį ir yra skirtos nedidelės šalių grupės dominavimui kosmose“.

Vietoj to Rusija teigia, kad JT valstybės narės turėtų sutelkti dėmesį į įsipareigojimus nestatyti jokių ginklų kosmose, įskaitant orbitą aplink Žemę ir kitus dangaus kūnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(6)
(1)

Komentarai ()