„Putiną pastūmėjo Xi Jinpingas“: kodėl Kinijai naudingas karas Ukrainoje ir koks buvo planas A ir planas B  ()

Kinija paskelbė sąlyginį neutralumą karo Ukrainoje klausimu. Tiesą sakant, Xi Jinpingas suteikė Putinui žalią šviesą pradėti invaziją į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai 24 kanalui pasakojo rusų publicistas iš Vašingtono Andrejus Piontkovskis. Jis priminė, kad vasario pradžioje Rusijos diktatorius vedė derybas su Kinijos lyderiu.

Po šio susitikimo Kremliaus vadovas ėmė drąsiai kalbėti apie Ukrainos užpuolimą. Visų pirma, kreipdamasis į prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl Minsko susitarimų, Putinas pavartojo frazę: „Patinka ar nepatinka, būk kantrus, mano gražuole“.

„Xi Jinpingas pastūmėjo Putiną į karą su Ukraina. Kinijos lyderiui buvo labai svarbu sukurti eksperimentą, kuris jam buvo absoliučiai sėkmingas“, – sakė Piontkovskis.

Anot publicisto, jeigu būtų išsipildę Rusijos planai per 3 dienas užimti Kyjivą, tai reikštų, kad JAV pasitrauktų iš pasaulio politikos. Iš tiesų, po reputacijos katastrofos Afganistane ir praradus įtaką Rytų Europoje Vašingtonas nebegalėtų išlaikyti savo pozicijų.

Tokiu atveju Xi Jinpingas per dvi savaites būtų prijungęs Taivaną prie Kinijos. Be to, patys taivaniečiai būtų jam atnešę salos „raktus“. Juk jiems taptų aišku, kad apie jokią apsaugą nuo JAV nėra kalbos, o Kinija visiškai dominuoja Pietryčių Azijoje.

Jei Putinas pralaimės, Pekinas vis tiek bus nugalėtojo pozicijoje.

„Ir jei Kremlius bus nugalėtas, prasidės Rusijos centrinės valdžios silpnėjimo laikotarpis. Kinija galės įgyvendinti savo ilgametes ambicijas ir sugrąžinti originalias Kinijos žemes iš Ramiojo vandenyno į Šiaurės jūrą, kaip kinai vadina Baikalą“, – aiškino publicistas.

 

Anot jo, Xi Jinpingas bet kokiu atveju būtų laimėjęs, gavęs Taivaną ar Sibirą. Dabar Kinijos lyderis pradeda suprasti, kad tai yra būtent antrasis variantas.

Piontkovskis prisiminė gerai žinomą kinų patarlę: „Jeigu ilgai sėdėsi ant upės kranto, gali pamatyti pro šalį plaukiančius priešų lavonus“.

„Kinijos vadovas laukė šios akimirkos. O dabar nuvažiavo į Samarkandą pažiūrėti šio „lavono“, kuris jau aiškiai plūduriuoja upėje“, – sakė publicistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(3)
(53)

Komentarai ()