[Žinios trumpai] JAV atskleistas skandalingas karinių technologijų tiekimo Rusijai tinklas – įtariamųjų tarpe ir latviai su ukrainiečiu  ()

Bideno administracija trečiadienį (spalio 19 d.) paskelbė apie baudžiamuosius kaltinimus ir sankcijas, susijusias su sudėtinga JAV gamintojų karinių technologijų įsigijimo ir nelegalaus tiekimo Rusijai karui Ukrainoje planu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis įrangos buvo atgauta mūšio laukuose Ukrainoje, pranešė Teisingumo departamentas, o kita branduolinio ginklo platinimo technologija buvo perimta Latvijoje, kol ji dar buvo neišsiųsta į Rusija.

Teisingumo departamentas atskirose Niujorko ir Konektikuto bylose apkaltino beveik tuziną žmonių, įskaitant Rusijos piliečius, apkaltintus jautrių karinių technologijų pirkimu iš JAV įmonių ir dešimčių milijonų dolerių plovimu turtingiems Rusijos verslininkams; latviai, apkaltinti sąmokslu gabenti įrangą rusams, o naftos brokeriai – dirbantys su neteisėtais Venesuelos valstybinės naftos bendrovės sandoriais.

„Kaip sakiau, mūsų tyrėjai ir prokurorai negailestingai stengsis nustatyti, surasti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn tuos, kurių neteisėti veiksmai kenkia teisinei valstybei ir leidžia Rusijos režimui tęsti neprovokuotą invaziją į Ukrainą“, – sakė generalinis prokuroras Merrickas Garlandas.

Penki iš kaltinamųjų Niujorke yra Rusijos piliečiai, o du buvo suimti. Kiti du yra Venesuelos naftos brokeriai.

Visi keturi Konektikuto bylos kaltinamieji – trys latviai ir vienas ukrainietis – buvo suimti prieš kelis mėnesius JAV valdžios prašymu.

 

Jie kaltinami sąmokslu kontrabanda į Rusiją įvežti Konektikuto valstijoje pagamintą didelio tikslumo šlifavimo mašiną. Įrangai eksportuoti arba reeksportuoti į Rusiją reikalinga licencija.

Vienas iš Teisingumo departamento kaltinamųjų Jurijus Orekhovas ir dvi jo įmonės „Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH“ ir „Opus Energy Trading LLC“ išsiuntė į Rusiją pažangių puslaidininkių ir mikroprocesorių technologijas, naudojamų naikintuvų ir balistinių bei hipergarsinių raketų sistemose.

Prokurorai teigia, kad Orechovas buvo suimtas Vokietijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(82)
(2)
(80)

Komentarai ()