Rusija į karą gali mesti šimtus savaeigių ginklų, vadinamų „Genocidu“ – gali šaudyti net atominę amuniciją (Video)  ()

Kol kas tendencija tokia – Ukrainos ginkluotosios pajėgos daugiau tokių savaeigių ginklų užima kaip trofėjus, nei sunaikina mūšyje su užpuolikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkų „Defence24“ autoriai išsakė tokią prielaidą – Rusijos įsibrovėliai vis aktyviau iš sandėlio išims savo savaeigius 2S5 „Giacint-S“ (Hiacintas) 152 mm savaeigius pabūklus, kurie dar vadinami „Genocidu“. Nes SSRS kariuomenė planavo, kad kilus dideliam karui iš tokių savaeigių ginklų NATO karius apšaudytų atomine amunicija.

Okupantmas gali tekti dekonservuoti „hiacintus“, kad kompensuotų jų jau patirtus artilerijos nuostolius.

Pavyzdžiui, konservatyviais portalo „Oryx“ analitikų skaičiavimais, rusai jau prarado mažiausiai 100 įvairių modifikacijų savaeigių pabūklų „Msta-S“ ir mažiausiai 78 vienetus 152 mm 2C3 „Gvozdyk“ savaeigių pabūklų.

Arba kitas motyvas – bent kažkaip „pasivyti“ Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerijos kokybinius rodiklius dėl kiekybinio savaeigių pabūklų „Hiacintas“ pagausėjimo okupacinių pajėgų gretose.

„Military Balance 2021“ nurodo, kad praėjusių metų pabaigoje Rusijos kariuomenė turėjo tik 100 savaeigių pabūklų 2C5 „Hiacintas“, o saugojimo bazėse – net 850 tokio tipo savaeigių pabūklų. „Defence24“ autoriai mano, kad masinė „hiacintų“ dekonservacija rusams suteiks iš karto kelis pranašumus.

 

Tokių savaeigių pabūklų deklaruojamas šaudymo nuotolis yra nuo 8 km iki 33 km. Ir esant tam tikroms sąlygoms, okupantai gali bent pabandyti panaudoti 2C5 „Hiacintą“ kontrbaterinei kovai prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Bet tokio tipo savaeigių pabūklų „masė“ saugykloje gali reikšti, kad ne visi 2C5 „Hiacintai“ išvis galės palikti saugyklų bazes. Nes jau turime pavyzdį: „ant popieriaus“ Rusijos kariuomenė sandėlyje turi iki 400 vienetų 2S4 „Tulip“, tačiau praktiškai tokių savaeigių minosvaidžių tenka prašyti iš Baltarusijos.

 

Juk rusai jau naudoja konservuotus „hiacintus“ fronte prieš ginkluotąsias pajėgas. Ir kol kas tendencija tokia, kad Ukrainos kariuomenė daugiau tokių savaeigių ginklų užgrobia kaip trofėjų, nei sunaikina mūšyje.

Konservatyviais „Oryx“ portalo analitikų skaičiavimais, 2022 metų rugpjūčio–spalio mėnesiais rašistai prarado devynis 2C5 „Hiacintus“, iš kurių 4 buvo sunaikinti, 5 paimti kaip trofėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(8)
(1)

Komentarai ()