Europa sugalvojo, iš kur gauti net 41,4 GW galią ir tai tik pradžia: išgelbės nuo Rusijos ir nuo dujų  (4)

Remiantis nauja pramonės grupės „SolarPower Europe“ ataskaita, 2022 m. saulės energijos kiekis Europoje išaugo beveik 50 procentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaita atskleidžia, kad šiais metais ES įdiegė rekordinę 41,4 GW saulės energijos galią – tiek, kad ji aprūpintų 12,4 mln. namų. Tai 47 proc. daugiau nei 28,1 GW, įdiegti 2021 m.

Per vienerius metus bloko pajėgumas gaminti energiją iš šio atsinaujinančio šaltinio išaugo 25 procentais.

„Skaičiai aiškūs. Saulė siūlo išsigelbėjimą energijos ir klimato krizių metu“, – sako Walburga Hemetsberger, „SolarPower Europe“ generalinė direktorė.

„Joks kitas energijos šaltinis neauga taip greitai ar patikimai, kaip saulės energija“.

O saulės energijos augimas nerodo lėtėjimo požymių. Tarptautinė energetikos agentūra teigia, kad 2023 m. ES turi įdiegti apie 60 GW saulės energijos, kad kompensuotų Rusijos dujų trūkumą.

Su greita ir tikslinga parama „SolarPower Europe“ mano, kad Europa galėtų užpildyti šią spragą.

Kurios ES šalys įrengia daugiausiai saulės energijos?

Dabar yra 10 ES šalių, kurios kasmet prideda mažiausiai 1 GW saulės energijos.

Vokietija įrengė daugiau saulės energijos nei bet kuri kita bloko šalis ir 2022 m. pridėjo beveik 8 GW. Šalis užima pirmąją vietą nuo 2000-ųjų pradžios, tačiau pastaraisiais metais ji smarkiai išaugo, nes dėl aukštų energijos kainų atsinaujinantis energijos šaltinis tapo ekonomišku sprendimu.

Nedaug atsiliko Ispanija (7,5 GW), kurioje 2022 m. saulės elementų įrengimų padaugėjo 55 proc. Tai iš dalies lėmė ant stogų esančių saulės baterijų skaičiaus augimas ir energijos krizė.

Lenkija (4,9 GW), Nyderlandai (4,0 GW) ir Prancūzija (2,7 GW) užima likusias penkias vietas.

Portugalija atsidūrė iškart už Prancūzijos ir pirmą kartą atsidūrė geriausiųjų dešimtuke su neįtikėtinu 251 proc. padidėjusiu saulės energijos kiekiu, palyginti su 2021 m.

 

 

TOP 10 lentelę užbaigė užėmė Danija, Graikija ir Švedija.

Kaip ES gali įdiegti dar daugiau saulės energijos 2023 m.?

„REPowerEU“ planu siekiama iki 2030 m. padidinti atsinaujinančios energijos šaltinius iki 45 procentų bloko energijos tiekimo. Ataskaitoje pabrėžiami penki pagrindiniai būdai, kaip ES gali įveikti sparčiai augančią saulės bangą ir pasiekti šį tikslą.

Jame rašoma, kad sumontuoti saulės plokštes ir prijungti prie elektros tinklų reikia daugiau kvalifikuotų technikų. Apmokius daugiau žmonių atlikti šį darbą, ES galėtų sparčiau augti saulės energija.

„SolarPower Europe“ taip pat teigia, kad taisyklės turi išlikti stabilios, o administracinės procedūros turi būti supaprastintos, kad būtų skatinama daugiau saulės energijos.

 

 

Taip pat reikia pagerinti elektros tinklo stabilumą ir saulės baterijų gamybą Europoje, kad būtų pašalintos augimą trukdančios kliūtys.

„Daugiau nei pats tas laikas rimtai žiūrėti į saulės energiją. Tai reiškia, kad reikia kovoti su kliūtimis“, – sako Driesas Acke, „SolarPower Europe“ politikos direktorius.

„Reikia daugiau elektrikų ir stabilaus elektros rinkos reguliavimo. Saulės energija varoma Europa gali būti pagrįsta tik sklandesniais administraciniais procesais, greitesnėmis tinklo jungtimis ir atspariomis tiekimo grandinėmis.

Laimei, pramonės grupė teigia, kad Europa jau girdi šiuos saulės energijos sektoriaus raginimus ir daugelis šių rekomendacijų yra įtraukę į savo 2023 m. darbotvarkę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(5)
(24)

Komentarai (4)