Lavrovas paskelbė netikėtą pareiškimą: „V. Putinas dėl karo turėjo 3 patarėjus, ir visi jie jau mirę“  ()

Buvęs aukštas Kremliaus pareigūnas sakė, kad katastrofiško Rusijos pralaimėjimo kare su Ukraina atveju V. Putinas būtų priverstas nusižudyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įtakingas leidinys „Financial Times“ išsiaiškino, kaip ir kokiomis aplinkybėmis V. Putinas nusprendė įsiveržti į Ukrainą. Žurnalistams iš V. Putinui artimų žmonių pavyko sužinoti, kad Maskva puikiai žino, koks katastrofos mastas apėmė Rusiją dėl lemtingos Putino klaidos.

Nuspręsdamas pradėti karą su Ukraina, V. Putinas neatsižvelgė net į savo artimiausių žmonių nuomonę, o rėmėsi Ukrainos politiko, išdaviko ir savo draugo Viktoro Medvedčiuko informacija. Jį paskatino noras įeiti į istoriją šalia Petro I, rašo „Financial Times“ per didelį tyrimą, skirtą Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms.

V. Putino susitikimo su stambiuoju verslu dalyvis invazijos dieną, vasario 24 d., laikraščiui pasakojo, kad prieš renginį jis paklausė užsienio reikalų ministro Lavrovo, kodė informacija apie artėjančią invaziją į Ukrainą liko nežinoma valdančiajam ir verslo elitui. Į tai ministras, anot verslininko, atsakė: „Jis [Putinas] turi tris patarėjus: Ivaną Rūstųjį, Petrą Didįjį ir Jekateriną Didžiąją“. Visi trys jau seniai mirę ir paliko dviprasmišką pėdsaką Rusijos istorijoje.

Karo su Ukraina idėja buvo vertinama skeptiškai. Ir net Saugumo Tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas per Saugumo Tarybos posėdį vasario 21 d. pasiūlė suteikti diplomatijai dar vieną šansą. Jis „žinojo blogą kariuomenės būklę ir pasakojo apie tai Putinui“, sako Kremliui artimas šaltinis. Tačiau prezidentas atmetė prieštaraujančius balsus.

Operacijos aptarimas vyko naktinio susitikimo metu, kuris baigėsi tik 7 val., rašo FT. Putino pašnekovai buvo gynybos ministras Sergejus Šoigu ir trys aukšto rango saugumo pareigūnai. „Jis tikrai tiki viskuo, ką sako apie šventumą ir Petrą Didįjį. Jis mano, kad bus prisimintas kaip Petras“, – sakė buvęs aukštas pareigūnas.

 

Pagrindinė problema yra ta, kad Putinas aplink save sukūrė sistemą, kurioje niekas jam nesako tiesos, o nuo karo pradžios prezidentas tapo dar labiau izoliuotas, sakė su juo pažįstami žmonės. „Stalinas buvo piktadarys, bet geras vadybininkas, nes nemokėjo meluoti. Tačiau niekas negali pasakyti Putinui tiesos“, sakė Putinui artimas žmogus.

„Financial Times“ teigimu, dauguma Putino apllinkos žmonių, verslo ir politikos elitas nepritaria karui, tačiau teigia niekaip negali jo paveikti. Ribotas V. Putino kontaktų ratas paskatino jį pasikliauti Viktoro Medvedčiuko informacija apie Ukrainą, kuris pažadėjo V. Putinui, kad Rusijos kariai Ukrainoje bus laukiami, su gėlėmis. FSB tai patvirtino.

Medvedčiuko vyrai dirbo Rusijos kariuomenės žvalgais Ukrainoje, kur ant pastatų ir kelių dėjo navigacinius ženklus ir padėjo Rusijai užgrobti dalį pietų Ukrainos, įskaitant Chersoną. Tačiau dauguma Medvedčiuko papirktų žmonių tiesiog pabėgo su gautais pinigais arba kreipėsi į Ukrainos valdžios institucijas ir perspėjo apie gautus nurodymus.

 

Praėjus metams po invazijos, V. Putinas žino, kad kaina buvo milžiniška, tačiau yra pasiryžęs laimėti. „Jis sako savo artimiems bendražygiams: pasirodo, buvome visiškai nepasiruošę. Kariuomenėje netvarka. Mūsų pramonėje netvarka. Bet gerai, kad mes apie tai sužinojome taip, o ne NATO įsiveržus į mus“, – sakė vienas iš buvusių aukštų Rusijos pareigūnų.

Putinas susiduria su sudėtinga alternatyva, sako buvęs aukštas Kremliaus pareigūnas: „Baisu pagalvoti, kas atsitiktų katastrofiško Rusijos pralaimėjimo atveju. Tai reiškia, kad buvo padarytos katastrofiškos klaidos ir už tai atsakingas žmogus turėtų atsakyti gyvybe - kulka, cianidu ar pan.“

(102)
(5)
(97)

Komentarai ()

Susijusios žymos: