Tai būtų triuškinantis smūgis Rusijai: JAV svarsto perduoti Ukrainai 5-tos kartos naikintuvus  ()

5-os kartos naikintuvai turi STEALTH, pažangią avionikos įrangą, elektroninės karybos galimybes ir daug kitų privalumų. Jie pilni technologijų, kurios juos paverčia sunkiai numušamais konvenciniais ginklais. Kalbėdami apie penktos kartos naikintuvus mes kalbame apie tokius orlaivius kaip „Lockheed Martin F-35 Lightning II“ ar „Lockheed Martin F-22 Raptor“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politiniams reikalams Victoria Nuland interviu „Washington Post“ atsakė į klausimą apie 4-os ir 5-os kartos naikintuvų tiekimą Ukrainai. Iki šiol kalbos apie naikintuvus Ukrainai apsiribojo 4-os kartos naikintuvais, tokiais kaip F-16. 5-os kartos naikintuvai, kaip F-35 ir F-22 yra daug pažangesni, daug brangesni, daug retesni, bet ir daug pajėgesni. Vien kalbos apie 5-os kartos naikintuvus Ukrainai sukėlė nemenką bangą Rusijos žiniasklaidoje.

Tiesa, apie planus ar net pažadus šiuo metu nekalbama, bet gerai, kad Rusijai tai nepatinka - jų košmaras apie F-35 Ukrainoje gali išsipildyti.

Nuland atsakė į paprastą klausimą - „O kaip dėl 4-os ir 5-os kartos naikintuvų? Negi jiems [ukrainiečiams] jų nereikės?“. JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja atsakė - „Žinote, mes ir toliau vedame tuos pokalbius tiek viduje, kai žiūrime į ilgalaikę oro gynybą, tiek ir su Ukraina. Kai kurios Europos šalys yra suinteresuotos juos tiekti, ir, kaip sakė prezidentas, jos tai pasirinks pačios. Bet vėlgi, tai yra besikeičiantis vaizdas, mes stebime, ko reikia Ukrainai.“

 

Tiek. Jokių pažadų ir planų, bet JAV galvoja apie 5-os kartos naikintuvų siuntimą Ukrainai. Tiesa, stebint visą pokalbio kontekstą akivaizdu, kad kalbama apie Ukrainos gynybos pajėgumų stiprinimą po karo. F-35 įsisavinimas Ukrainai dabar kainuotų labai daug tiek laiko, tiek pinigų prasme. Šiuo metu tai yra tiesiog neįmanoma ir būtų kvaila apsimesti, kad F-35 greitu metu ims naikinti taikinius okupuotose teritorijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(2)
(44)

Komentarai ()