Lenkijos spec. pajėgos, Abramovičius ir apnuodijimas: žiniasklaida sužinojo naujų detalių apie derybas su Rusija  ()

Lenkijos žiniasklaida rašo, kad per derybas Breste ukrainiečius ir Abramovičių saugojo specialiosios pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos specialiųjų pajėgų kovotojai, prasidėjus plataus masto karui, saugojo Rusijos oligarchą Romaną Abramovičių, taip pat gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo vadovaujamą Ukrainos delegaciją. Apie tai remdamasis savo šaltiniais rašo lenkiškas portalas „Dziennik gazeta prawna“.

Pranešama, kad Ukrainos delegacija iš Bila-Pidliasko pakilo sraigtasparniu S-70i „Black Hawk“, priklausančiu Lenkijos specialiosioms pajėgoms GROM. Sraigtasparnį valdė šios grupės kariškiai, tačiau su saugumu tiesiogiai dalyvavo specialiosios „Liublineco“ pajėgos, anksčiau bendradarbiavusios su kolegomis iš Ukrainos.

Laikraštis rašo, kad šie lenkų daliniai kartu su JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgomis padėjo Ukrainai suformuoti Specialiųjų operacijų pajėgas.

Žurnalistų teigimu, Ukrainos aukštų pareigūnų skrydį į Brestą (Baltarusija) iš Lenkijos pusės prižiūrėjo tuometinis Ministro Pirmininko biuro vadovas Michalas Dvorčikas ir Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Marcinas Pšidachas.

Pranešama, kad 2022 metų kovo pradžioje buvo neaišku, ar Ukrainos pareigūnai po derybų Baltarusijoje galės grįžti namo. Todėl Lenkijos saugumo tarnyba suteikė tam tikras garantijas. Išanalizuota galimo incidento su NATO kariais rizika.

Savo ruožtu Ukrainos delegacijos ir Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus skrydžiui deryboms iš Lenkijos Jasenkos į Ankarą vadovavo tuometinis prezidento Andrzejaus Dudos biuro vadovas Jakubas Kumochas.

Derybos Turkijoje

 

Straipsnyje rašoma, kad derybose su Turkija viskas buvo kitaip, nes Kumochas taip pat skrido į Ankarą. Jį lydėjo Užsienio žvalgybos tarnybos pulkininkas Robertas Trzeciakas.

Taip pat, kaip rašo žurnalistai, Turkijos specialioji tarnyba MİT (Millî İstihbarat Teşkilatı) buvo atsakinga už Ukrainos delegacijos ir tarpininko Abramovyčiaus saugumą Turkijos vyriausybės lėktuve TR010. Tačiau jie prisistatė kaip Turkijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojai.

Ukrainos delegatų apnuodijimas

Taip pat pranešama, kad skrydžio Jasenkas-Ankara metu Ukrainos delegatams ir Abramovičiui pasireiškė stiprūs apsinuodijimo simptomai. Jie nenorėjo to atskleisti, kad nesugadintų derybų su Rusijos Federacija atmosferos.

Kaip rašo žurnalistai, tik po kelių mėnesių vienas iš derybų dalyvių iš Ukrainos pusės Rustemas Umyerovas pareiškė, kad Lvive ir Ankaroje buvo atlikti tyrimai, kurie parodė apsinuodijimą nežinoma chemine medžiaga.

Lenkijos interesas

 

Šaltinis lenkų žurnalistams sakė, kad Lenkija taip pat planuoja gauti informaciją apie Rusijos Federacijos ir Ukrainos derybas „iš pirmų lūpų“. Buvo manoma, kad pamatę realų ukrainiečių pasipriešinimą rusai eis į „tikras derybas“. Tačiau taip neatsitiko.

„Be to, šių derybų rezultatas buvo Abramovičiaus ryšiai, kurie vėliau padėjo iškeisti „Azov“ belaisvius iš Mariupolio į rusus. Matyt, jis pats kovojo už savo gyvybę. Jis norėjo likti Vakaruose ir tuo pačiu metu nedemonstruoti savęs Putinui. Jis ieškojo paramos Turkijoje ir Izraelyje“, – sakė šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)

Komentarai ()