Ekspertai skelbia neįtikėtiną informaciją – saulės baterijos gali atnešti daugiau žalos, nei naudos?  ()

Pasak ekspertų, saulės baterijos ant vandens gali padaryti daugiau žalos nei naudos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išpopuliarėjęs saulės baterijų statymo vandens paviršiuje (ežerų, rezervuarų ir kt.) populiarumas kelia didelę grėsmę aplinkai, „Techexplore“ cituoja mokslininkų duomenis. Vandens paviršiuje plūduriuojančios saulės baterijos energiją jau gamina Kinijoje, Prancūzijoje, Indijoje ir kitose šalyse.

Toks saulės energijos išgavimo būdas vadinamas specialiu terminu – plūduriuojanti fotovoltika (PVV). Mokslininkai teigia, kad plūduriuojanti elektros energija turi daug pranašumų prieš tradicines saulės jėgaines.

Pirma, tai taupo žemės išteklius ir nekonkuruoja su žemės ūkiu ar būstu. Antra, PVV pagerina energijos gamybos efektyvumą, vėsindama saulės modulius vandeniu ir atspindėdama šviesą nuo vandens paviršiaus. Trečia, tai padeda apsaugoti vandenį nuo išgaravimo ir sumažina vandens telkinių užteršimo dumbliais riziką.

Ekspertai apskaičiavo, kad jei 30 % visų JAV vandens išteklių būtų padengta PVV, tai per metus galima gauti 1900 teravatvalandžių energijos ir sutaupyti 5,5 trilijono galonų vandens iš hidroelektrinių. To užtektų pilnai aprūpinti energija daugiau nei du tūkstančius JAV miestų.

 

Tačiau fotovoltikos, nors ir naudojamos „žaliosios energijos“ tikslams, taip pat kelia grėsmę aplinkai. Pavyzdžiui, plūduriuojančios saulės baterijos gali sukurti šešėlį tvenkinio dugne ir trukdyti augalų fotosintezei. Jos taip pat gali trukdyti patekti deguoniui ir pakeisti natūralią ekosistemos pusiausvyrą. Be to, daug tokių struktūrų neigiamai paveiks paukščių ir žuvų buveines.

Mokslininkai teigia, kad PVV yra perspektyvi atsinaujinančios energijos plėtros kryptis ir gali padėti kovoti su klimato kaita ir vandens trūkumu. Tačiau jo naudojimas reikalauja tolesnių tyrimų ir visų galimų pasekmių gamtos įvertinimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()