Nuomonė. „Facebook“ padaro mus nelaimingus?  (21)

Socialinis tinklas „Facebook“ 2004-iais buvo „pagimdytas“ su gražiu ketinimu – sujungti jus su draugais. Praėjus septyneriems metams šis socialinis eksperimentas tapo didžiule komunikacijos platforma, kurioje savo noru sutiko dalyvauti per 800 mln. vartotojų iš viso pasaulio. Tačiau gyvenimas „feisbuke“ turi ir tamsiąją pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau seniai pastebėta, kad socialinis tinklas gali sužlugdyti jūsų karjerą ar pasėti konfliktus su draugais, šeima ir kitais (dėl išgertuvių nuotraukų ar pan.). Iš tiesų, viskas daug prasčiau – „Facebook“ tiesiogine to žodžio prasme padaro mus nelaimingus.

Pačios populiariausios portalo funkcijos – naujienų dalinimasis ant „sienos“ bei nuotraukų galerijos – kaip tik ir turi didžiausią įtaką mūsų savijautai. Žiūrėdami, kas ką „palaikino“ (funkcija „Patinka“), nuotraukų galerijas ir skaitydami komentarus, galime jausti pavydą, pyktį ir net depresiją. Vienas internautas prisipažino: „Nors tai mano geriausias draugas, aš bjauriuosi visais jo būsenos atnaujinimais (angl. „Status update“).“

Kuo toliau nagrinėjau šią temą, tuo labiau suvokiau didžiausią „Facebook“ teikiamą žalą. Yra trys pagrindinės problemos, su kuriomis ir noriu jus supažindinti.

Lygiavimasis į kitus

Kiekvienas „Facebook“ tinkle stengiamės pasidalinti tik pozityviomis savo gyvenimo naujienomis, nuslėpdami negatyvius aspektus: „Gavau paaukštinimą darbe“, „Žiūrėkit, kokį nusipirkau naują sportinį automobilį“. Visa tai sukuria konkurenciją tarp vartotojų, neišvengiamai imame lygintis. Savęs lyginimas su kitais yra pagrindinis nelaimės šaltinis.

Psichologas Tomas Delongas (Tom DeLong) teigia: „Nesvarbu, kiek pasiekę būtume, šie spąstai priverčia mus iš naujo nustatyti sėkmingumo ribą.“ Galiausiai imame eiti ne savo, o savo draugų keliu. Kiekvienas lyderis žino: „Norint pasiekti sėkmės, reikia eiti tik savo keliu.“

Sumažėjęs produktyvumas

Savo „Facebook“ profilį tikrinate ryte vos atėjus į darbą (arba po rytinės kavos), grįžę namo naudodamiesi „iPad“ planšete ir apsipirkinėdami, naudodamiesi išmaniuoju telefonu. Iki tarybos susirinkimo liko dešimt minučių? Pats laikas atrašyti į draugų žinutes. Užstrigote kamštyje? Pats laikas patikrinti „sieną“. Vienas internautas prisipažino, kad jo vos nepartrenkė automobilis kai eidamas gatve skaitė komentarus po savo nuotrauka.

Be fizinių sužalojimų, pagrindinė problema yra tai, ką psichologijai vadina „persijungimo sąnaudomis“ – produktyvumo sumažėjimas, kai nuo vieno darbo pereiname prie kito.

Knygos „Laimės paieškos darbe“ autorius Dr. Srikumaras Rao (Srikumar Rao) teigia, kad vienas svarbiausių laimės darbe komponentų – daugelio užduočių vienu metu nebuvimas. Anot jo, nuolatiniai trukdžiai „Facebook“ portale veda į prastą darbų atlikimo kokybę bei neigiamai veikia mūsų savivertės jausmą.

Artimo bendravimo išnykimas

Jau seniai praėjo tos dienos, kai „Facebook“ buvo bendravimo terpė, papildantį pokalbius realiame gyvenime. Dabar dauguma pokalbių įvyksta socialiniame tinkle. Kaip pastebėjo vienas internautas: „Taip paprasčiau“.

Pasirodant naujoms funkcijoms, pvz. video pokalbiams, atskirtis tarp virtualaus ir realaus bendravimo didės dar labiau. Šios funkcijos yra pakaitalas susitikimams su draugais ir net šeimos pasibuvimams. Žmonės praleidžia puikia galimybes pabūti su gera kompanija.

O ką šiuo klausimu manote jūs?
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Verslas.in
Verslas.in
Autoriai: Linas Mitaitis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)