JAV planai Azijoje dislokuoti PRG gali nejuokais įsiutinti Kiniją  (18)

Praėjusią savaitę paaiškėję JAV planai priešraketinė gynybos (PRG) sistemą dislokuoti Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose grasina ne tik dar labiau supykdyti Maskvą. Tai gali tapti Vašingtono ir Pekino nesutarimų priežastimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu kinai pasipriešins PRG, tai Rusijos protestai, palyginus su jų reakcija, pasirodys esantys tik nekalti žaidimai. Anot newsru.com, taip teigia analitikai.

„Pekinas ne kartą pareiškė, kad nepritaria JAV planams“, – laikraštis „Kommersant“ cituoja tyrimų centro „Missile Defense Advocacy Alliance“ vadovą Ricky Allison. – Bandymas pastatyti amerikietišką priešraketinę techniką prie Kinijos sienos gali sukelti tokią reakciją, jog Rusijos protestas prieš PRG dislokavimą Europoje atrodys tik nekaltas diplomatinis žaidimas“.

JAV atstovai teigia, kad nauja PRG sistema Azijoje bus įrenginėjama pamažu. Oficialiai pareikšta, kad Azijoje PRG turėtų apsaugoti sąjungininkus nuo Šiaurės Korėjos ir Irano raketinių atakų.

PRG sistemų dislokavimas Azijoje – jau beveik išspręstas klausimas. Jeigu kai kurios Europos šalys nerodė didelio entuziazmo, tai Azijoje JAV turės mažiau problemų. Pavyzdžiui, Japonija jau pareiškė priimsianti PRG.

Baltieji Rūmai ketina pradėti derybas šiuo klausimu su Bachreinu, Kuveitu, Omanu, Saudo Arabija. JAV ne kartą išreiškė susirūpinimą Irano vykdoma branduoline programa.

„Svarbiausias siekis – pasipriešinti galimai Teherano atakai. Be to, mūsų žingsnis kai kurioms regiono šalims, kurios yra kalbėjusios apie būtinybę pačioms turėti branduolinį ginklą, duos tam tikras garantijas. Galiausiai, tai gali kiek apraminti Izraelį, kuris vis spirga suduoti smūgį Iranui“, – kalbėjo neįvardytas JAV administracijos atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (18)