Ką daryti su referendumo rezultatais?  (20)

Dėl įvykusio referendumo atominės elektrinės klausimu savo žodį turi tarti Seimas, tačiau kol kas tik trypčiojama vietoje. Politikai niekaip nesutaria, ką daryti su referendumo rezultatais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kebli padėtis

Dalis tautos patariamajame referendume valdančiųjų stumiamam atominės elektrinės projektui tarė „ne“, tačiau Seimas ligi šiol neapsisprendė, ką daryti toliau. Nutarti dėl referendumo sprendimo įgyvendinimo parlamentą įpareigoja įstatymas, tačiau kokia forma ir kaip tai turi vykti – nesako. Aišku tik, kad dėl to Seimas turi apsispręsti gana greitai – iki lapkričio 18-osios, rašo portalas diena.lt.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė suskubo paskelbti, kad šios kadencijos Seimas jokių sprendimų dėl referendumo nebesvarstys. Tačiau toks planas gali neišdegti: naujasis Seimas į pirmąjį posėdį renkasi tik lapkričio 15-ąją – tądien bus renkama Seimo vadovybė. Taigi laiko priimti sprendimui dėl referendumo gali tiesiog pritrūkti.

Tad tikėtina, kad sprendimus priims dar šios kadencijos Seimas. Kokie jie bus ir kokia bus jų forma – neaišku. Kreiptasi į teisininkus, kad šie paaiškintų, ar parlamentas turėtų priimti nutarimą, ar pakaktų ir rezoliucijos.

Rezoliucija netenkintų

Tad Seime ir vėl bus svaidomos ietys. Antai socialdemokratai aiškina, kad rezoliucijos, kuri iš esmės Vyriausybės neįpareigotų atsižvelgti į rezultatus, tikrai nepalaikytų.

„Jos tikrai nepakaks. Bet kol neturime teisininkų išaiškinimų, negalime nieko pasakyti. Ir pati Seimo vadovė nežino, kaip tokiu atveju elgtis. Manau, kad tai turi būti Seimo nutarimas, kuris turi turėti teisinę galią“, – dėstė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Jo žodžiais, Seimo nutarime dėl referendumo turėtų būti nurodyta, kad tautos pareikštą nuomonę vykdyti privaloma. Kairiųjų lyderis mano, kad šio darbo turėtų imtis dar šios kadencijos Seimas. Jei nespės, galės baigti jau naujasis.

Tiesa, ne visi kairieji tokie diplomatiški. Antai socialdemokratė Birutė Vėsaitė pareiškė, kad Vyriausybės sprendimai dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) turėtų būti atšaukti. Tačiau dėl to ir vėl turėtų spręsti Seimas.

Dar nieko nežino

Tik nieko neįpareigojanti rezoliucija ar nutarimas? Į šį klausimą dar negali atsakyti ir Darbo partijos atstovai. „Yra dar daug dviprasmybių. Kol nė vienas nutarimo projektas neregistruotas, nieko pasakyti negalime“, – nurodė Vytautas Gapšys, Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas.

Jam taip pat kilo abejonių, ar sprendimus dėl referendumo būtų galima palikti kitam Seimui. Juk jis susirinks lapkričio 15-ąją, ketvirtadienį, o sprendimą reikia priimti iki lapkričio 18-osios, sekmadienio.

„Prieš ketverius metus pamename, kad Seimo vadovybę rinko iki išnaktų. Vargu ar naujas Seimas suspėtų iki reikiamos datos“, – priminė V.Gapšys.

Kokį sprendimą dėl referendumo rezultatų turėtų priimti Seimas ir kokia yra Darbo partijos pozicija, jis atsakyti negalėjo. Priminsime, kad reikiami įstatymų pakeitimai Seime dėl VAE priimti būtent Darbo partijos atstovų balsais. Šios partijos lyderis Viktoras Uspaskichas taip pat yra sakęs, kad VAE projektą palaikąs.

Valdantieji, žinoma, Seime palaikytų rezoliucijos projektą, kuriame būtų sakoma, kad į dalies tautos nuomonę, išsakytą referendume, galima atsižvelgti. Tačiau Seimo priimtos rezoliucijos – Vyriausybės niekaip neįpareigojantys dokumentai.

Numoja ranka

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Andrius Kubilius, po referendumo leido suprasti, kad VAE projektas bus tęsiamas. O kokius nors sprendimus jau turėtų daryti nauja Vyriausybė.

A.Kubilius vakar darsyk pakartojo, kad rinkėjų valia, išsakyta rinkimuose, „turi būti gerbiama“. Bet jis leido suprasti, kad referendumo rezultatai naujosios atominės projektui įtakos neturės.

A.Kubilius samprotavo, kad didžiausią rinkėjų paramą gavo partijos, kurios savo rinkimų programose iš esmės pasisakė už atominės elektrinės statybą, ir nevykdyti rinkėjams duotų pažadų šios partijos negali.

R. Vaitkus: referendumą dėl VAE reikėtų rengti visose Baltijos šalyse

Referendume Lietuvos gyventojų išreikšta nuomonė dėl Visagino Atominės elektrinės (VAE) dar negali būti galutinė – mat sprendimą dėl VAE projekto pasirašė trijų šalių premjerai, todėl logiška, dėl elektrinės statybos turėtų būti atsiklausta visų trijų dalyvaujančiųjų šalių,  Rimanto Vaitkaus, VAE generalinio direktoriaus, nuomonę skelbia portalas ekonomika.lt.

„Mūsų šalies referendume buvo nuspręsta tik dėl mūsų pozicijos, bet tai nėra mūsų projektas – tai nusprendė trijų šalių ministrai, tai regioninis projektas ir būtų sąžininga, kad referendumas būtų vykdomas visose trijose šalyse“, - Vilniaus viešbutyje „Novotel“ vykusiame tradicinės ir atsinaujinančios energetikos forume trečiadienį sakė R. Vaitkus. Tiesa, po R. Vaitkaus pasisakyme konferencijoje išplatintame pranešime spaudai pranešta, kad R. Vaitkus nesiūlo organizuoti referendumo kaimyninėse valstybėse.

Pabrėždamas branduolinės energetikos svarbą R. Vaiktus priminė, kad dar vakar Lietuvoje buvo atidaryta dujomis kūrenama elektrinė, kuri yra naujausia visame pasaulyje, į ją buvo investuota didelė suma pinigų, tačiau elektrinės kaina nekonkurencinga – 35 centai, o rinkos kaina – dvigubai mažesnė. Panašūs atvejai esą parodo, kad reikia ieškoti alternatyvų, o viena jų gali būti branduolinis kuras. Mat ne tik ši, bet kitos elektros energijos rūšys Lietuvoje yra kur kas brangesnės.

„2020 metais turėdami VAE mes vis dar turėtume importuoti dalį elektros, dėl to nebūtų užkirstas kelias ir kitoms elektros energijos rūšims“, - sakė VAE vadovas.

VAE vadovas taip pat pabrėžė, kad Lietuva importuoja apie 80 proc. elektros energijos ir dėl to kasmet moka apie du milijardus litų už elektros importą ir dujas, reikalingas elektros energijai išgauti, todėl esą nenuostabu, kad susiduriame su tokiu pasipriešinimu projektui – Lietuva kažkam yra dideles pajamas garantuojantis klientas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Justinas Argustas
(1)
(0)
(0)

Komentarai (20)