Šiaurės Korėja skelbia pradėsianti karą su Pietų Korėja  (33)

Šiaurės Korėja praneša, kad pradeda karą su Pietų Korėja ir skelbia "karinę padėtį". Šalis įspėja, kad po "bet kokio provokuojamo veiksmo" bus imtasi "griežtų priemonių". Apie tai praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja grasina kariniais veiksmais nuo vasario 12 d., kai buvo nubausta už trečiąjį branduolinį bandymą. Šalis taip pat piktai sureagavo į JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Tiesa, mažai analitikų tiki, kad šalis pradės rimtą karą prieš Pietų Korėją ar JAV. Tokie veiksmai "prilygtų savižudybei", teigia BBC korespondentė Liusė Viljamson (Lucy Williamson). Tačiau abiem pusėms grasinant viena kitai, gali kilti nedidelių incidentų.

Vašingtono Nacionalinės saugumo tarnybos atstovės spaudai Keitlin Heiden (Caitlin Hayden) teigimu, JAV "susipažino su nauju Šiaurės Korėjos pareiškimu".

JAV vyriausybė rimtai priėmė Šiaurės Korėjos grasinimą

Pietų Korėja teigia, kad Pchenjano grasinimai nėra nauji. "Šiandienis Šiaurės Korėjos grasinimas - tai ne naujas grasinimas, o tik grasinimų tęsinys, kuriuo tikimasi mus išprovokuoti", - teigiama Pietų Korėjos gynybos ministerijos pranešime spaudai. Apie tai praneša AFP.

Visai kitaip priėmė Šiaurės Korėjos žinią Baltieji rūmai. "Palaikysime savo sąjungininkus iš Pietų Korėjos", - teigė Vašingtono Nacionalinės saugumo tarnybos atstovė spaudai C. Hayden.

Anot jos, JAV toliau imasi gynybos priemonių nuo Šiaurės Korėjos: didinamas antžeminių raketų-gaudyklių skaičius.

Rusija įspėjo dėl konflikto

Rusija baiminasi konflikto tarp Šiaurės Korėjos režimo ir jo priešininkų eskalacijos. Maskva sunerimusi, kad aplink Šiaurės Korėją imtasi vienašališkų priemonių, kurios didina karinį aktyvumą, penktadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Situacija tiesiog gali tapti nekontroliuojama, ji gali virsti užburtu ratu“, – pridūrė jis. S. Lavrovas paragino visas šalis atsisakyti jėgos demonstravimo ir sumažinti karinio konflikto riziką, praneša agentūra „Reuters“.

S. Lavrovo žodžiai buvo užuomina į JAV manevrus. Du amerikiečių bombonešiai B-2 ketvirtadienį praskrido virš Korėjos pusiasalio. Tai buvo vykstančių Vašingtono ir Seulo pratybų dalis.

Po to Šiaurės Korėja savo raketiniuose daliniuose paskelbė padidintą parengtį. Dėl „dabartinės padėties atėjo laikas atsiskaityti su JAV imperialistais“, – valstybinė naujienų agentūra KCNA citavo prezidentą Kim Jong Uną. Po kelių valandų tūkstančiai šiaurės korėjiečių Pchenjane dalyvavo demonstracijoje prieš JAV. Jie skandavo „Mirtis imperialistams“ ir „Šalin JAV agresorius“.

Tai, kad Šiaurės Korėja grasina savo priešininkams, nėra nieko nauja. Tačiau toks agresyvus tonas iki šiol buvo pasiektas retai, pranešė BBC. Vis dėl to tik nedaugelis ekspertų mano, kad Šiaurės Korėja rizikuotų pradėti karą.

Tarptautiniu mastu beveik visiškai izoliuota Šiaurės Korėja turi sovietinių trumpojo nuotolio raketų „Scud“, kurios galėtų pasiekti kaimyninę Pietų Korėją, taip pat iki šiol neišbandytų vidutinio nuotolio raketų. Pchenjanas galimais savo taikiniais įvardijo JAV bazes Havajuose ir Guame.

Ekspertai nemano, kad Šiaurės Korėja turi ginklų sistemų, kuriomis galėtų atakuoti JAV žemyninę dalį. Tačiau kai kurias karines bazes, pavyzdžiui, Havajuose ir Guame, Pchenjano raketos galėtų pasiekti.

Anksčiau Pchenjanas paruošė raketų pajėgas pulti JAV žemyninę dalį ir karines bazes Ramiajame vandenyne.

Tuo tarpu, JAV jūrų pėstininkų korpuso naudojamas naujos kartos naikintuvas F-35B, prieš kelias dienas, atliko pirmą vertikalų nusileidimą karinėje bazėje Yuma (Arizona), - praneša portalas military.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(24)
(1)
(-1)

Komentarai (33)