Ką išmano ir ko neišmano "žaliąją rodyklę" Šiauliuose pakeitęs "išmanusis šviesoforas"? (Video)  (4)

Nespėjus atvėsti aistroms dėl lentelių su žaliomis rodyklėmis, gatvėse jau matomos pirmosios permainos. Šiauliuose, Pramonės g. – Išradėjų g. sankryžoje lentelės su žaliomis rodyklėmis pakeistos į atskirus šviesoforus su rodyklėmis į dešinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar sukti į dešinę yra visiškai saugu – nereikia praleisti nei transporto priemonių, nei pėsčiųjų. Be to, sukant į dešinę nebereikia privalomai sustoti prieš „Stop“ liniją, kaip buvo anksčiau, kol dar buvo įrengta lentelė su žalia rodykle. Dabar į dešinę galima sukti nesustojant – tol, kol dega žalia išmanioji rodyklė į dešinę.

Šiame Daliaus Santockio parengtame video matyti, kaip eismas minėtoje sankryžoje vykdavo anksčiau ir dabar.

Beje, atidesni skaitytojai pastebėjo ir komentaruose atkreipė dėmesį į įdomų momentą, kurį galima stebėti nuo 3:00 min. Tada išmaniojo šviesoforo rodyklė į dešinę užgęsta, ir trys (o gal ir daugiau - kadre matome tik tris automobilius) prie sankryžos sustojusios, į dešinę posūkį rodančios mašinos yra priverstos laukti, kol įsižiebs žalias signalas, nors tuo metu pagal "žalios lentelės" taisyklę visos trys jos būtų sėkmingai pravažiavusios, nesukeldamos sunkumų nei kitoms transporto priemonėms, nei pėstiesiems.

Tarp kitko, o kurgi jie, pėstieji, jei jiems išmanusis šviesoforas įžiebė žalią šviesą? Panašu, kad žalias šviesoforo signalas pėstiesiems dešinėje sankryžos pusėje įsižiebė nebent vėjui – ten filmavimo metu nebuvo nė vieno pėsčiojo. Kam stabdyti į dešinę sukančių automobilių eismą? (Beje, panaši situacija kartojasi ir nuo 4:16 min.).

Teisybė, dviračiu vedinas pėstysis buvo kairėje sankryžos pusėje. Tačiau ir jam išmanusis šviesoforas sudarė sąlygas pereiti tik pusę pėsčiųjų perėjos... Baigti pereiti gatvę pavyzdingam ir žalios šviesos tikrai neprasnaudusiam dviratininkui, teko degant eismą draudžiančiam geltonam šviesoforo signalui...


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai (4)