Rusijos žurnalistas blogeriams, pastebėjusiems falsifikatą: „Jūs pateikite savo duomenis, galvijai“ (Video)  (24)

Taip į socialinių tinklų tinklalapių savininkus kreipėsi Rusijos televizijos Pirmojo kanalo laidos „Odnako“ vedėjas žurnalistas Michailas Leontjevas, pasipiktinęs, kad tų tinklalapių savininkai (toliau trumpumo dėlei juos vadinsiu jau tapusiu populiariu žodžiu „blogeriai“) suabejojo jo laidoje parodytos nuotraukos tikrumu. Bet apie viską nuo pradžių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-11-24 Rusijos žurnalistas blogeriams, pastebėjusiems falsifikatą: „Jūs pateikite savo duomenis, galvijai“ (Video)  (24)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio 14-sios (penktadienio) pavakarę M. Leontjevas savo laidoje parodė nuotrauką, kurioje tariamai pavaizduotos paskutinės Malaizijos keleivinio lėktuvo Boeing 777, liepos 17 d. skridusio virš Rytų Ukrainos teritorijos, užimtos separatistų karinių pajėgų, skrydžio sekundės.

Nuotraukoje matomas skrendantis didelis keleivinis lėktuvas, o padidintame jos fragmente galima aiškiai įžiūrėti, kaip karinis lėktuvas paleidžia raketą. Anot M. Leontjevo, tai – Malaizijos avialinijų reiso MH17 lėktuvo Boeing 777 nuotrauka, padaryta prieš pat jį sunaikinant iš karinio lėktuvo paleistu raketos šūviu.

Nors laidos metu nebuvo pasakyta, kurios šalies karinėms pajėgoms priklauso minėtas karinis lėktuvas, tačiau buvo aiškiai galima suprasti, kad tai – Ukrainos lėktuvas, tuo labiau kad laidos vedėjas paminėjo jo tipą - rusų gamybos naikintuvas MiG-29. Šis naikintuvas, atseit, pirma apšaudė Boeing 777 iš aviacinės patrankos, po to paleido „oras-oras“ tipo raketą, kurios sprogimas atskyrė keleivinio lėktuvo kabiną nuo fiuzeliažo ir tai tapo Boeingo sunaikinimo priežastimi.

Leontjevas nurodo, kad nuotrauką laidos redakcija gavo „atsitiktinai“, ją atsiuntė Masačiūsetso technologijos instituto (JAV) absolventas Džordžas Biltas. Nuotrauka, atseit, padaryta iš amerikiečių ar anglų žvalgybinio palydovo, o dėl jos autentiškumo nereikėtų abejoti, nes jį patvirtino Rusijos inžinierių sąjungos viceprezidentas I. Andrijevskis, nurodęs, kad „detali šios nuotraukos analizė neišryškino jokių jos sufalsifikavimo požymių“.

Toliau M. Leontjevas dėsto, kad ši nuotrauka paneigia plačiai skleidžiamą versiją, jog Malaizijos lėktuvas buvo numuštas „žemė-oras“ tipo raketa, paleista iš Ukrainos separatistų užimtoje teritorijoje buvusio raketinio komplekso „Buk“, o tie, kas raketos šūviu iš naikintuvo sąmoningai sunaikino keleivinį lėktuvą, turi būti teisiami tarptautinio teismo.

Laidos „Odnako“ metu parodyta nuotrauka sudomino daugelį žiūrovų, įskaitant ir mane, tačiau kirbėjo abejonė dėl tos nuotraukos autentiškumo (kažkaip nesutapo joje pateikto Boeing ir objektų ant žemės masteliai, jeigu nuotrauka tikrai buvo padaryta iš palydovo). Šia nuotrauka susidomėjo ir rusų blogeriai, ėmę atidžiau nagrinėti jos kompiuterinį įrašą. Ir nustatė, kad tai – falsifikatas, arba, blogerių žargonu – „feikas“. Ir tas feikas „sukurtas“ naudojantis kompiuterinės paieškos sistemos Google Earth žemėlapiais.

Pirmiausia apie abejones nuotraukos autentiškumu dar tą pačią lapkričio 14-ją pranešė rusų portalas newsru.com

Vėliau apie galimą minėtos nuotraukos sumontavimą pranešė tas pats newsru.com ir turbūt akivaizdžiausius (su daugeliu fotografijų) falsifikavimo įrodymus pateikė laikraščio „Novaja gazeta“ portalas novayagazeta.ru straipsnyje „Interneto vartotojai Pirmojo kanalo siužete apie numuštą „Boeing“ aptiko daugelį „feikų“.

Anot minėtuose portaluose cituojamų blogerių, M. Leontjevo laidos siužete – daug neatitikimų, o pati nuotrauka yra sumontuota naudojantis programine fotografijų redagavimo įranga. Bene pats akivaizdžiausias falsifikato įrodymas – debesų dangos sutapimas Google Earth fotografijoje, darytoje 2012 m. vasaros pabaigoje, su „Leontjevo nuotraukos“ debesų danga. Be to, neatitinka nuotraukoje nurodytas pasaulinis įvykio laikas - 1:19:47 UTC, nes pagal jį tuo metu Ukrainoje turėjo būti naktis, tačiau „Leontjevo nuotraukoje“, ypač jos išdidintame fragmente, aiškiai matomi dirbamos žemės plotai, įžiūrimi Donecko pastatai, gatvės. Taip pat „raketos šūvio“, užfiksuoto nuotraukoje, vieta maždaug 40 kilometrų nesutampa su tikrąja Boeing katastrofos vieta.

Mano nurodytuose straipsniuose pateikiama ir daugiau nuotraukos falsifikavimo įrodymų, todėl patarčiau juos, o ypač novayagazeta.ru straipsnį su daugeliu fotografijų, perskaityti ir įsitikinti patiems.

Kaip teigia portalas newsru.com, blogeriui Iljai Varlamovui pavyko internetu susisiekti su tariamuoju Džordžu Biltu (jeigu toks žmogus iš tikrųjų egzistuoja ir jei tai, tarkime, ne Rusijos FSB ar SVO internetinė „kreatūra“). Anot Varlamovo, Biltas nesitikėjo, kad „jo elektroninis laiškas (turima omenyje Inžinierių sąjungos viceprezidentui nusiųstas laiškas su minėta nuotrauka – M.J.) ir fotografija netikėtai atsidurs viešojoje erdvėje“ ir dėl to jis „atsiprašo visų žmonių, kuriuos galėjo netiesiogiai ir netyčia suklaidinti“. Tarp kitko, blogeriai išsiaiškino, kad joks Džordžas Biltas nėra baigęs Masačiūsetso technologijos instituto arba jame studijavęs.

Dabar dėl pavadinime minėtų „galvijų“. Pradėjus sklisti įtarimams dėl „Leontjevo nuotraukoje“ užfiksuotų neatitikimų, radijo ir televizijos kompanijos „Echo Moskvy“ žurnalistė Natalija Selivanova lapkričio 15 d., šeštadienį, paskambino M. Leontjevui ir paprašė pakomentuoti šiuos įtarimus. M. Leontjevas atsakinėjo labai grubiai, blogerius išvadino „galvijais“ ir „degeneratais“, o pačiai žurnalistei patarė „nesišiukšlinti“ („хватит нести мусор“). M. Leontjevo atsakymo garso įrašą galima rasti čia.

Ir dar viena mano, grynai inžineriška, pastaba. Savo laidoje M. Leontjevas teigė, kad po raketos šūvio atitrūkusi Boeing kabina nulėkė toli į priekį, nes buvo lengvesnė už fiuzeliažą. Tačiau iš mokyklinio fizikos kurso žinome, kad kuo kūnas sunkesnis, tuo didesnė jo masė ir atitinkamai inercija, tad, jei Leontjevo teiginiai atitiktų tiesą, artimoje beorei (10 km aukštyje) erdvėje atsiskyrusi lengvesnė kabina neturėjo nuskristi toliau už sunkesnį fiuzeliažą. Reiškia, kažkas buvo kitaip. Belieka tik klausimas – ar Rusijos televizijos Pirmojo kanalo vadovybė tikrai nežinojo, kad ta nuotrauka – klastotė, o jeigu žinojo – ko visu tuo buvo siekiama?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Geopolitika
Geopolitika
Autoriai: Matas Jakaitis
(96)
(4)
(92)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: