Jungtinė Karalystė ir Rusija dar per žingsnį priartėjo prie karo stovio: britų pilotai gavo teisę numušti Rusijos naikintuvus  (27)

Rusijos ir Vakarų santykiams nuolat prastėjant, Jungtinės Karalystės Karališkųjų Oro Pajėgų pilotai esą gavo leidimą numušti Rusijos naikintuvus, pasirodžiusius virš Sirijos ar Irako, jei jie keltų kokią nors grėsmę, rašo uk.news.yahoo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis potvarkis paskelbtas kartu su apžvalgininkų skelbiamais įspėjimais, kad Jungtinė Karalystė ir Rusija dar per žingsnį priartėjo prie karo stovio.

Jungtinės Karalystės kovos su ISIS karinės operacijos „Shader“ misijas Sirijoje ir Irake vykdantiems britų naikintuvų „Tornado“ pilotams buvo nurodyta vengti susidūrimo su Rusijos orlaiviais. Vis dėlto britų orlaiviai buvo aprūpinti raketomis „oras–oras“, be to, pilotams buvo uždegta žalia šviesa elgtis atitinkamai, jei tektų gintis nuo Rusijos pilotų keliamos grėsmės.

„Visų pirma, Didžiosios Britanijos pilotas turėtų vengti tokios situacijos, kuriai susiklosčius būtų galima išprovokuoti oro ataką, taigi, būtina vengti tokių zonų, kuriose esama Rusijos pajėgų, – „The Sunday Times“ sakė neįvardytas asmuo. – Visgi jei į pilotą būtų nusitaikyta arba pilotas būtų įsitikinęs, kad ketinama numušti jo lėktuvą, jis turės teisę apsiginti. Šiuo metu yra susiklosčiusi tokia situacija, kai ir vienas pilotas, nesvarbu, kokia jo pilietybė, gali iš esmės nulemti būsimus įvykius.“

Britų orlaiviai „Tornado“ bus apginkluoti ASRAAM (dar vadinamomis AIM-132) trumpojo nuotolio raketomis „oras–oras“.

Šie ginklai, kurių vieneto kaina apie 222 tūkst. eurų, išvysto triskart garsą lenkiantį greitį, be to, jų diapazonas platesnis nei kitų „oras–oras“ tipo raketų, todėl britų pilotai priešininkų orlaivius turės galimybę numušti anksčiau, nei galėtų būti numušti patys.

„The Sunday Times“ skelbiamoje publikacijoje toliau cituojama: „Iki šiol naikintuvai „Tornado“ buvo aprūpinti tik bombomis, kadangi jokios tikimybės kautis ore nebuvo arba ji buvo labai maža. Tačiau pastarąją savaitę situacija pasikeitė, todėl privalome į ją reaguoti.“

Kitas informacijos šaltinis praneša: „Viena vertus, turime sugebėti apginti savo pilotus, o kita vertus, dar per žingsnį priartėjame prie karo. Juk ir vieno numušto orlaivio pakaks, kad situacija iš esmės pasikeistų.“

Rusijos veiksmai Sirijoje

Šis žingsnis buvo žengtas Rusijai įsitraukus į Sirijoje vykstantį pilietinį karą su tikslu palaikyti prezidento Basharo al-Assado vyriausybės pajėgas. JAV Rusijos įstojimą į karą pavadino iš principo ydingu veiksmu. Kremlius taip pat sulaukė kaltinimų, kad neatsižvelgia į grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų veiksmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(54)
(8)
(46)

Komentarai (27)