Rusija atskleidė daugiau informacijos apie naują savaeigę haubicą „Koalicija SV“ - šaudys toliau nei NATO ginklai (Video)  (6)

Savaeigė artilerija kare yra neįtikėtinai naudinga. Ją galima greitai permesti iš vienos vietos į kitą, naikinant priešo pozicijas pakankamai didelėje teritorijoje. Šūvio nuotolis savaeigiams pabūklams ir haubicoms yra neįtikėtinai svarbus. Rusija giriasi, kad naujoji „Koalicija SV“ haubica savo šūvio nuotolio aplenks analogišką NATO ginkluotę. Taip pat atskleista, kada „Koalicija SV“ bus paruošta mūšiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne paslaptis, kad Rusija giriasi apie savo ginkluotę per daug nesikuklindama. „Koalicija SV“ haubica nėra išimtis - ji neturi analogų pasaulyje arba bent jau NATO ginkluotėje, nes savo šūvio nuotoliu lenkia viską. Teigiama, kad šis ginklas gali naikinti taikinius net už 69 kilometrų.

Palyginimui, „Panzerhaubitze 2000“ įprastą sviedinį gali nušauti maždaug 30 km (su raketine amunicija ir 56 km), o AS-90 - apie 25 km. Tai - paplitę pabūklai, nors ir nėra labai jauni. Tiek „Panzerhaubitze 2000“, tiek AS-90 šaudo 155 mm sviediniais, o „Koalicija SV“ - 152 mm.

Pirmą kartą apie „Koalicija SV“ haubicą pranešta 2015 metais. Tuomet ji dar važinėjo uždengtu bokšteliu, bet  jau buvo skelbiama apie įspūdingas šio ginklo charakteristikas. Pavyzdžiui, teigiama, kad „Koalicija SV“ gali per minutę iššauti net 15-20 kartų. Tai, vėlgi, yra kelis kartus daugiau nei vakarietiški ginklai. Jei tikėtume tokiais duomenimis, „Koalicija SV“ turi ypatingai modernią automatinę užtaisymo sistemą.

„Koalicija SV“, aišku, gali šaudyti pačiais įvairiausiais sviediniais: tiek įprasta amunicija, tiek raketiniais sviediniais, tiek galingais skeveldriniais sprogmenimis ir taip toliau. Tiesa, ši amunicija riboja šūvio nuotolį - 69 km pasiekiami tik su nauju ilgo nuotolio sviediniu.

Tačiau „Koalicija SV“, nors jau ir važinėja paraduose, dar nėra paruošta gamybai. Galima sakyti, kad legenda aplenkė tikrą daiktą, nes įsitikinti paskelbtais parametrais nėra taip lengva. Ekspertai pastebi, kad Rusijos ginkluotės projektai stringa dėl nepakankamo finansavimo, o „Koalicija SV“ tikrai nebus labai pigus gaminys.

Kita vertus, Rusija ir negalvoja apie ateinančius metus. Planuojama, kad „Koalicija SV“ bus paruošta mūšiui jau 2020 metais. Žiniasklaidoje viliamasi, kad „Koalicija SV“ bus reikalingas ir naudingas Rusijos sausumos pajėgų pastiprinimas.

Ar reikia tikėti tokiais skambiais pareiškimais? Ir ką gi reiškia toks įspūdingas šūvio nuotolis? Visų pirma, tai sąlygotų strategijos pasikeitimą - tektų rinktis ginklus, kuriais reikėtų atakuoti savaeigės artilerijos pozicijas. Reikia palaukti daugiau techninių duomenų, kad būtų galima pasakyti, ar „Koalicija SV“ tikrai yra tokia efektyvi priemonė, kaip dabar džiaugiamasi.

Vaizdo įrašas iš tų laikų, kuomet naujoji savaeigė haubica vis dar važinėjo uždengta

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(15)
(3)

Komentarai (6)