Tokio ginklo dar nebuvo: link pagrindinio taikinio skriejanti raketa pakeliui galėtų apšaudyti priešo pėstininkus ar netgi orlaivius  (2)

Šiuolaikinės raketos yra tiesiog neįtikėtinai protingos. Jos pačios ieško taikinių, juos seka, prisitaiko prie oro sąlygų. Tačiau kaip jas galima dar labiau patobulinti? JAV Gynybos ministerijai priklausanti perspektyvių projektų agentūra DARPA turi minčių - raketas reikėtų apginkluoti papildomai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketų būna labai įvairių, tačiau jų veikimo principas dažniausiai išlieka panašus. Iššauta raketa skrieja link taikinio ir ten sprogsta. Žinoma, tai yra labai primityvus paaiškinimas. Skrydžio metu raketa koreguoja savo padėtį, seka taikinį, prisitaiko prie oro sąlygų ir gali būti valdoma nuotoliniu būdu. DARPA mano, kad toks raketų veikimo principas slepia neišnaudotas galimybes. Kas jei raketai padovanotume papildomų ginklų?

DARPA šį projektą vadina „Gunslinger“. Tai turėtų būti raketa, turinti papildomą ginklą. Koks tai būtų ginklas nedetalizuojama, tačiau jis galėtų atakuoti taikinius ore ar ant žemės. Paprastai tariant, tai leistų raketai atakuoti kelis taikinius.

Šiuolaikinės raketos yra labai manevringos ir turi labai tikslius taikiklius. Taigi, DARPA mano, kad link pagrindinio taikinio skriejanti raketa pakeliui galėtų apšaudyti priešo pėstininkus ar netgi orlaivius. Tai leistų į mūšio centrą siųsti robotizuotas raketas, o ne žmonių valdomus naikintuvus ar antžeminę techniką.

Įdomu ir tai, kad „Gunslinger“ būtų paleidžiama iš naikintuvo. F-22 ir F-35, žinoma, yra realiausi kandidatai naudoti šias naujas raketas. Šie naikintuvai jau pakankamai pažengę, kad galėtų atakuoti priešo orlaivius iš labai didelio atstumo. „Gunslinger“ šias galimybes tik dar labiau pagerintų. Priešo orlaiviai turėtų pagalvoti ne tik apie pačios raketos vengimą, bet ir jos galimybes šaudyti.

DARPA „Gunslinger“ projektui kol kas prašo tik 13,7 milijonų dolerių. Tai - palyginti nedidelė suma, tačiau ją DARPA panaudos tik pačios koncepcijos kūrimui. Realistiškai „Gunslinger“ būtų brangesnė už analogiškas iš oro paleidžiamas raketas ir tik bandymai parodys, ar išaugęs efektyvumas atperka išaugusią kainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (2)