Mažai kam žinomas JAV prezidento Džimo Karterio jaunystės faktas: „Jie leido mums gauti turbūt tūkstantį kartų daugiau spinduliuotės nei leidžiama dabar“  ()

Neseniai buvo atkreiptas dėmesys į mažai žinomą branduolinės istorijos faktą. Džimis Karteris likvidavo pirmosios branduolinės avarijos padarinius, dar gerokai anksčiau prieš jam tapant JAV prezidentu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1952 m. gruodžio 12 d. „Chalk River“ reaktoriaus sprogimas laikomas pirmąja rimta branduoline avarija. Šis Kanadoje, Ontarijuje, veikęs eksperimentinis reaktorius vykdė kariškių užsakymus.

Reaktorius patyrė stiprų galingumo šuolį, kuris suardė šerdį ir išlydė dalį branduolinio kuro. Keli vandenilio dujų ar garų sprogimai išsviedė į viršų keturių tonų svorio dujų rezervuaro kupolą, kuris tiesiog įstrigo į reaktoriaus antstatą.

10 000 kiurio branduolinio skilimo produktų buvo išmesti į atmosferą, o vėliau apie 4 500 m3 užteršto vandens buvo išpumpuota iš jėgainės į seklius griovius netoli nuo Otavos upės.

Tuo metu jaunasis Džimis Karteris, kaip Jungtinių Valstijų karinio laivyno branduolinės energetikos inžinierius, kartu su šimtais kanadiečių ir amerikiečių kariškių buvo pasiųstas likviduoti avarijos pasekmių.

Karteris buvo pakviestas vadovauti valymui dėl jo patirties kuriant povandeninio laivo „Sea Wolf“ branduolinę varymo sistemą. Jis sakėsi esąs labai susijaudinęs galėdamas vadovauti komandai, atsakingai už operaciją. Jis taip pat buvo vienas iš nedaugelio, turėjusių teisę eiti į atominę elektrinę.

Komanda turėjo tikslią reaktoriaus kopiją, pastatytą netoliese esančiame teniso korte, padėjusią jų darbui. Dėl trumpo laiko, kurį jie galėjo praleisti reaktoriuje, buvo skaičiuojama kiekviena sekundė.

 

„Reaktoriuje būti galėjau tik kelias sekundes. Išbėgdavome su veržliarakčiais į reaktoriaus dublikatą, patikrindavome tiek daug varžtų ir veržlių, o jie vėl juos uždėdavo“, – rašė jis savo knygoje „Why Not the Best?“

„Ir galiausiai, kai nusileidome į tikrąjį reaktorių, kuris buvo itin radioaktyvus, greitai nuimdavome kuo daugiau varžtų – tų pačių varžtų, su kuriais ką tik treniravomės“.

Komanda dirbo 90 sekundžių pamainomis, skubėdama atlikti trumpus teniso kortuose atliktus darbus, o po to grįžę pakartodavo darbą, kurį sugebėjo atlikti teniso korte. 90 sekundžių taisyklė buvo sukurta siekiant apriboti radiacijos poveikį, tačiau greičiausiai to nepakako, todėl komanda buvo veikiama daugiau spinduliuotės nei buvo norėta.

 

„Tuomet buvome gana gerai instruktuoti, kas yra branduolinė energija, bet maždaug šešis mėnesius po to mano šlapime buvo randama radioaktyvumo“, – 2011 m. CNN sakė prezidentas Džimis Karteris. „Jie leido mums gauti turbūt tūkstantį kartų daugiau spinduliuotės nei leidžiama dabar. Tai buvo ankstyvoje stadijoje ir jie to nežinojo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()