Šiaurės Korėja per dvi savaites paleido jau ketvirtą balistinę raketą: viskas dėl Kinijos? (Foto, Video)  ()

Šiaurės Korėja paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas į vandenis prie Japonijos krantų – per naujausią neįprastą bandymų bangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad raketos anksti pirmadienį buvo paleistos iš oro uosto netoli Pchenjano, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė. Japonija taip pat patvirtino bandymą.

Tai jau ketvirtas Šiaurės Korėjos raketos paleidimas per dvi savaites.

JT uždraudė Šiaurės Korėjai atlikti balistinių ir branduolinių ginklų bandymus ir įvedė griežtas sankcijas.

Tačiau Rytų Azijos valstybė nuolat nepaiso draudimo, o lyderis Kim Jong Unas pažadėjo sustiprinti savo šalies gynybą.

Penktadienį Šiaurės Korėja pranešė paleidusi trumpojo nuotolio balistines raketas iš traukinių vagonų, o prieš kelias dienas ji atliko du, jos teigimu, hipergarsinių raketų bandymus, kuriuos sunkiau aptikti.

Kodėl Šiaurės Korėja būtent dabar leidžia raketas?

Testų dažnumas ir laikas sausio mėnesį yra neįprasti. Šiaurės Korėja yra linkusi paleisti raketas siekdama pažymėti politiškai reikšmingus įvykius šalyje arba kaip savo nepasitenkinimo JAV ir Pietų Korėjos karinėmis pratybomis ženklą.

 

Šiaurės Korėja paprastai paleidžia ginklus, siekdama plėtoti raketų pajėgumus ir palaikyti operatyvinį pasirengimą, o naujausi bandymai, atrodo, tai patvirtina, sakė Ankit Panda, „Carnegie Endowment for International Peace“ ekspertė.

Tačiau tuo pat metu „Kim Jong-unas turi ir buitinių sumetimų: ekonominių sunkumų metu šie paleidimai leidžia jam suprasti, kad nacionalinės gynybos prioritetai neliks pamiršti“, – sakė M. Panda.

Šiaurės Korėja kovoja su maisto trūkumu ir svyruojančia ekonomika. Taip yra dėl pačių įvestos blokados, skirtos apsaugoti nuo COVID, kuri nutraukė prekybą su Kinija, jos pagrindine ekonomine ir politine sąjungininke, nors buvo pranešimų, kad ji netrukus gali atsinaujinti.

Tęsinys kitame puslapyje:




Kim Jong Unas neseniai pripažino, kad šalis susiduria su „didžia kova tarp gyvybės ir mirties“, taip pat pažadėjo padidinti savo karinę galią, įskaitant hipergarsinių raketų kūrimą.

 

Derybos su JAV, kurios nori, kad Šiaurės Korėja atsisakytų savo branduolinių ginklų, įstrigo po to, kai JAV prezidentu tapo Joe Bidenas. Bideno administracija savo pirmąsias sankcijas Šiaurės Korėjai paskelbė praėjusią savaitę, reaguodama į kai kuriuos anksčiau šį mėnesį atliktus bandymus.

Todėl pirmadienio paleidimas gali būti „tvirtesnė reakcija“ į sankcijas, parodanti, kad „Šiaurės Korėja neketina nusileisti JAV“, sakė Park Won-gon, Ewha Womans universiteto Šiaurės Korėjos studijų profesorė.

Ar testai dėl Kinijos?

Paleidimai vyksta likus kelioms savaitėms iki žiemos olimpinių žaidynių – itin prestižinio ir politiškai jautraus Kinijai renginio, kuris vasario 4 d. prasidės Pekine.

„Įsivaizduočiau, kad Kinija nepriims Šiaurės Korėjos bandymų prie jos slenksčio Pekino olimpinių žaidynių išvakarėse“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė Šiaurės Korėjos analitikas Chadas O'Carrollas.

 

Tačiau G. Panda sakė, kad nors „Pekinas gali būti nepatenkintas šiais bandymais, jie greičiausiai pasirodys pakankamai pakenčiami", nes jie neapima branduolinių ginklų ar ilgo nuotolio raketų bandymų, kuriuos jis pavadino „Kinijos raudonosiomis linijomis".

Naujausiais pranešimais, kad Šiaurės Korėja netrukus gali atnaujinti prekybą su Kinija, „šis laikas rodo, kad Pekinas yra daugiau nei prisidėjęs prie Pchenjano provokacijų; Kinija remia Šiaurės Korėją ekonomiškai ir koordinuoja su ja karinius veiksmus“, - sakė Šiaurės Korėjos ekspertas Leifas-Ericas Easley.

„Atsižvelgiant į jos strateginius santykius su Kinija, Šiaurės Korėjos vadovybė greičiausiai baigs 2022 m. pradžios karines pratybas ir raketų bandymus prieš Pekino olimpines žaidynes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()