JAV ir Japonija pasirašė susitarimą: kaip šios dvi šalys ketina bendradarbiauti kovoje su kinų hipergarsiniais ginklais?  ()

Kinijos hipergarsiniai ginklai karo metu galėtų nusitaikyti į abiejų šalių pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos ir Japonija vykdys bendrus gynybos strategijos tyrimus ir plėtrą prieš hipergarsines ginklų sistemas. Pagal susitarimą šis darbas apima „dirbtinį intelektą, mašininį mokymąsi, kryptingos energijos ginklus ir kvantinį skaičiavimą“, taip pat „kontragarsinę technologiją“.

Ironiška, bet likus dienai iki šio pranešimo, Šiaurės Korėja išbandė naujai sukurtą hipergarsinę raketą su manevringa kovine galvute.

Hipergarsiniai ginklai – tai raketų sistemos, skriejančios 5 machų (ir didesniu) greičiu arba penkis kartus didesniu už garso greitį. Skirtingai nuo balistinių raketų, kurios taip pat skrenda hipergarsiniu greičiu, naujieji hipergarsiniai ginklai skrieja nuslopintomis trajektorijomis, paprastai išlikdami atmosferoje. Tai leidžia jiems sugriauti esamą gynybą – skrendant per aukštai, įprastos „žemė-oras“ raketų sistemos negalėtų jų perimti, ir per žemai, kad negalėtų įsijungti balistinių raketų gynyba.

Bendras susitarimas tirti kovos su šiais ginklais strategijas visiškai nestebina, nes JAV ir Japonija buvo sąjungininkės nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Abi šalys netgi turi oficialią saugumo sutartį, pagal kurią JAV kariai saugo Japoniją, o Vašingtonas išplečia savo branduolinio saugumo skėtį virš Tokijo.

Bendrame šalių pareiškime kalbama apie „greitą ir neskaidrią karinę plėtrą, kuri kelia pavojų regiono strateginei pusiausvyrai“. Tai aiški nuoroda į Kiniją. Abi šalys taip pat vis aktyviau stengiasi atremti Kiniją ir kituose kontekstuose: gruodžio pabaigoje abi šalys susitarė dėl bendrų karinių veiksmų Kinijos invazijos į Taivaną atveju.

 

Kinija turi bent vieną hipergarsinių ginklų sistemą DF-17. Iš žemyninės Kinijos DF-17 gali smogti beveik į bet kurį Japonijos tašką, įskaitant JAV bazes Japonijoje. Pranešama, kad Kinija taip pat sukrėtė JAV žvalgybos bendruomenę 2021 m. pabaigoje išbandydama dalinę orbitinę ginklų sistemą.

Abi šalys taip pat išreiškė susirūpinimą dėl spartaus Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių ginklų vystymosi, keliančio grėsmę Tokijo gyventojams ir JAV karinėms bazėms Japonijoje.

Likus dienai iki bendro pranešimo, Šiaurės Korėja paskelbė savo pačios hipergarsinio ginklo „Hwasong-8“ bandymą. „Hwasong-8“ yra trumpojo nuotolio balistinė raketa su manevringu sugrįžimo aparatu. Pranešama, kad kovinė galvutė yra hipergarsinė ir skrieja didesniu nei 5 machų greičiu. Vis dėlto neaišku, ar ji hipergarsinė dėl to, kad tai yra balistinė raketa, ar dėl to, kad ji, kaip ir Rusijos hipergarsinis ginklas „Avangard“, skrieja visiškai skirtinga trajektorija.

 

Skirtingai nuo daugumos balistinių raketų, kurios paleidžia savo kovines galvutes nevaldomomis (bet tiksliomis) tiesiomis trajektorijomis, manoma, kad grįžtamoji transporto priemonė „Hwasong-8“ gali pakeisti kryptį skrydžio metu. Manevringas grįžtamasis aparatas leistų Šiaurės Korėjai paleisti „Hwasong-8“ viena kryptimi, o po to staiga pakeisti kryptį, kad apeitų ir sunaikintų priešraketinės gynybos sistemas, tokias kaip Amerikos THAAD priešraketinės gynybos sistema. Kai Pietų Korėją sauganti THAAD baterija bus sunaikinta, tolesnių smūgių tikslas būtų lengviau pasiekiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()