[Žinios trumpai] Ukraina paprašė karinės pagalbos iš Australijos: kokiais efektyviais ginklais Australija gali padėti Ukrainai? (Foto, Video)  ()

Australijos ginkluotosios pajėgos turi gana galingą modernių ginklų arsenalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė Australijos parlamentarų suteikti Ukrainai ginklų, kurie padėtų kovoti su Rusijos Federacija.

Savo kalboje jis pažymėjo šarvuočius „Bushmaster“ ir kitų rūšių ginklus, „galinčius sustiprinti mūsų pozicijas“. Tuo pačiu metu Australija turi daug įdomesnių galimybių sustiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas nei gana gera, bet tik šarvuota technika.

Šarvuota kovos mašina „Bushmaster“

„Bushmaster“ yra šarvuota kovos mašina, kurią 1997 m. sukūrė Australijos kompanija „Perry Engineering“. Ši transporto priemonė skirta išskirtinai personalui vežti, apsauganti nuo lengvų šaulių ginklų ir sausumos minų.

Tai yra vienas iš daugelio klasikinių šarvuočių, dar žinomų kaip MRAP. Pagal savo eksploatacines charakteristikas jis nedaug skiriasi nuo panašių transporto priemonių, įskaitant Ukrainos gamintojų šarvuočių, kurie tarnauja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Vienintelis dalykas, kuris patraukia dėmesį, yra didelis kariuomenės skyrius, skirtas 9 kariams.

„Bushmaster“ charakteristikos

  • Maksimalus kovinis svoris: iki 15,4 tonos
  • Variklio galia: 300 AG
  • Maksimalus greitis: 100 km/val.
  • Šarvų apsaugos klasė: neperšaunamas iki 7,62 mm ir 8 kg sausumos minų
  • Įgula ir kariai: 1 + 9 žmonės
  • Ginkluotė: 12,7 mm kulkosvaidis arba 40 mm automatinis granatsvaidis
  • Kaina: apie 500 000 JAV dolerių
 

Taigi, „Bushmaster“, net jei jis bus įtrauktas į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, drastiškai nepaveiks ginklų ir įrangos pranašumo kare prieš Rusijos kariuomenę.

Tuo pat metu Australija turi tam tikrų ginklų, kuriuos teoriškai galima perduoti ir labai prisidėti prie kovos su Rusijos Federacijos diktatūra ir tironija. O svarbiausia – tai nebus didžiulė našta šios šalies gynybiniam pajėgumui.

Lengvai šarvuotas transporteris „ASLAV“

 

Dabar Australijos armija iš naujo aprūpina savo antžeminius dalinius su „ASLAV“ šarvuotais transporteriais, kurie buvo naudojami nuo 90-ųjų. Dabar juos pakeičia naujausiomis ratinėmis pėstininkų kovos mašinomis „Boxer“.

„ASLAV“ yra speciali garsaus Kanados šarvuočio „LAV-25“ versija, tapusi daugelio kitų šarvuočių, tarp jų ir amerikietiškojo „Stryker“, pagrindu.

Apskritai ši transporto priemonė išsiskiria dideliu patikimumu, tinkamu savo klasei apsaugos lygiu ir galinga ginkluote su 25 mm automatiniu pabūklu.

„ASLAV“ charakteristikos

  • Kovinis svoris: iki 13,2 tonos
  • Variklio galia: 275 AG
  • Maksimalus greitis: 100 km/val.
  • Šarvų apsaugos klasė: su papildomais šarvais iki 14,5 mm.
  • Įgula ir kariai: 3 + 6 žmonės
  • Ginkluotė: kovinis modulis su 25 mm automatiniu pabūklu + 7,62 mm kulkosvaidžiu
  • Kaina: maždaug 2 000 000 JAV dolerių

 

Iš viso šioje bazėje Australijos kariuomenė turi daugiau nei 250 „ASLAV“ ir kitų transporto priemonių. Ir teoriškai Australija galėtų pradėti pardavinėti šių automobilių partijas, kai bus gauti nauji „Boxer“. Žinoma, tam reikėtų ir gana ilgų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių mokymų su nauja technika, taip pat NATO standartus atitinkančių atsarginių dalių ir amunicijos logistikos bazės dislokavimo.

Tačiau bet kuriuo atveju „ASLAV“ yra daug galingesnis ir naudingesnis kovinis vienetas nei „Bushmaster“ šarvuota kovos mašina.

Taip pat turėtume paminėti fantastiškiausią, bet vis tiek hipotetiškai įmanomą variantą. Faktas yra tas, kad prieš kelerius metus Australija pradėjo perginkluoti savo oro pajėgas. Ir šiuo metu ji nutraukia daugiafunkcinių naikintuvų „F/A-18“ eksploataciją ir pakeičia juos naujais penktos kartos „F-35“.

 

Dabar Australijos armijos gretose yra apie 50 „F/A-18“, kurių skrydžio ištekliai yra ant išsekimo ribos.

Be to, šių ir bet kurių kitų ne sovietinių orlaivių perkėlimas yra itin sudėtingas, nes reikia titaniško darbo pertvarkant visą Ukrainos oro pajėgų materialinę ir techninę bazę, ilgalaikius pilotų, technikų, remontininkų mokymus, įsisavinant naujas technologijas ir ginklus. Todėl ši galimybė įmanoma tik teoriškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()