[Žinios trumpai] JK perspėja Ukrainą nepasiduoti galimam JAV, Prancūzijos ir Vokietijos spaudimui - jokių nuolaidų, reikia kautis tiek, kiek reikia  (2)

Jungtinėje Karalystėje yra nuogąstavimų, kad Ukraina bus spaudžiama daryti dideles nuolaidas Rusijai vardan taikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad Jungtinės Karalystės politikai mato tikimybę, jog tokios šalys kaip JAV, Prancūzija ir Vokietija, norės užbaigti karinį konfliktą Ukrainoje kiek įmanoma greičiau, net jei dėl tam Ukraina derybose turės atsitraukti nuo savo kertinių pozicijų. Tose Vakarų šalyse pastebimas noras tiesiog nutraukti karą bet kokiomis priemonėmis, išskyrus tiesioginį karinį spaudimą Rusijai.

Savaitgalį Borisas Johnsonas telefonu perspėjo Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad Putinas yra „melagis ir chuliganas“, kuris naudoja pokalbius kaip galimybę priversti Ukrainą daryti nuolaidas. Pats Zelenskis, kaip ir Vakarų lyderiai, baiminasi, kad Rusija derybas naudoja tik siekdama laimėti šiek tiek laiko, kad galėtų pakeisti savo pajėgų pozicijas ir sustiprinti puolimą. Tačiau JAV, Prancūzija ir Vokietija į visa tai vis tiek deda daug vilties, bet Ukrainai gali tekti atsitraukti nuo savo esminių pozicijų.

Kokių? Viena iš tokių pozicijų gali būti Ukrainos teritorinis vientisumas. Rusija yra griežtai užsispyrusi, kad Ukraina privalo pripažinti Krymo priklausomybę Rusijai. Ukraina su tuo lygiai taip pat užsispyrusiai nesutinka, siūlydama alternatyvų variantą - įšaldyti dabartines pozicijas ir 15 metų šiuo klausimu rengti dvišalius pasitarimus. Rusijai tokia alternatyva netinka - Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad Krymo priklausomybė Rusijai yra nediskutuotinas klausimas. Tokia prieštara gali tapti rimta kliūtimi ir taip stringančiose taikos derybose.

(18)
(6)
(12)

Komentarai (2)