BBC pavyko išskirtinis ir unikalus interviu: Ukrainos oro pajėgų karininkas papasakojo visą tiesą apie Ukrainos oro pajėgas – kokie jos nuostoliai, kaip ginasi ir ko būtinai reikia  ()

Pasaulis atidžiai stebi į Ukrainą įsiveržusios Rusijos veiksmus, bet dažniausiai akys krypsta į manevrus bei mūšius ant žemės, nors karybos logika diktuoja savo sąlygas – kova už laisvę ore yra ne ką svarbesnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BBC pavyko pasikalbėti su Ukrainos oro pajėgų karininku kapitonu Vasyliu Kravčuku. Išskirtinis interviu darytas praėjus 50 karo Ukrainoje dienų.

V.Kravčukas jau pokalbio pradžioje nustebino netikėta šypsena, kokia stebina, kai žiūri į žmogų, išgyvenusį jau 50 karo dienų.

Tačiau jis puikiai žinojo, kad ateinančios savaitės jam neleis pailsėti.

Ukraina sukruvino Kijevą užimti bandžiusios Rusijos nosį, bet dabar Maskvos žvilgsnyje atsidūrė Ukrainos rytai ir Donbaso regionas, tad Dnipro priešlėktuvinės gynybos brigados vyrai ir moterys naujojoje karo fazėje irgi atliks vieną svarbiausių vaidmenų.

Ukrainos dangaus gynyba nuo Rusijos atakų iškart virto dideliu iššūkiu. Kaip kitas Ukrainos oro gynybos karininkas BBC sakė, tai primena bandymus pritrėkšti musę su labai skylėta mentele.

„Mes negalime padengti visos oro erdvės“, – jam antrino ir kapitonas V.Kravčukas.

Pajėgumų skirtumai – milžiniški, o prašymai Vakarams – pamatuoti ir būtini

Vien faktas, kad šis žmogus sėdėjo ir kalbėjo su žurnalistais – neįtikėtinas. Ypač žinant, kad „daugybė oro gynybos bazių buvo visiškai ar dalinai sunaikintos“ jau pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą dienomis.

Tai – labai retas Ukrainos pajėgų pripažinimas, kad buvo patirti reikšmingi praradimai.

Bet nepaisant šių praradimų, išlikusi oro gynyba yra naudojama efektyviai. Kariuomenių nuostolius iš vizualių dokumentų sekanti analitinė grupė „Oryx“ skelbia, kad Ukraina sunaikino, sugadino ar perėmė mažiausiai 82 Rusijos orlaivius, tarp kurių – ir naikintuvai, sraigtasparniai bei dronai.

Ukrainos oro praradimai siekia 33.

Tokie sėkmingi rezultatai paneigė daugybės karybos ekspertų prognozes, kad Rusija greitai virš Ukrainos įgys oro pranašumą.

Rusijos pajėgos turi ryškų pranašumą ore, nes gali pasitelkti triskart daugiau kovinių orlaivių nei Ukrainai. Pentagonas skelbė, kad Rusijos oro pajėgos kasdien atlieka apie 250 karinių misijų ir atlieka po 30 atakų iš oro.

Vakarų atstovai pabrėžia, kad Rusijai ir toliau sunkiai sekasi įgyti visišką pranašumą, nors ganėtinai pasenusios ir didžiąja dalimi iš „MiG-29“ naikintuvų sudarytos Ukrainos oro pajėgos per dieną geriausiu atveju atlieka 10 misijų.

Tokį skirtumą puikiai suprantantys ukrainiečiai ne veltui nuolat kreipiasi į Vakarus ir prašo uždaryti oro erdvę.

Efektyviausia – nešiojama technika

 

Ir jeigu iki šiol Rusija ore turėjo didesnį pranašumą, agresoriaus kampanija Donbaso regione pateikia naują ir gerokai sunkesnį iššūkį. Londone veikiančio Karališkojo jungtinių pajėgų instituto ekspertas Justinas Bronkas pabrėžė, kad tikėtina, jog Rusija rytų regiono oro erdvėje turės gerokai daugiau laisvės nei bet kur kitur Ukrainoje. Tai lemia arti esanti Rusijos kontroliuojama oro erdvė.

Tam, kad čia laimėtų Ukrainai reikia ilgojo, vidutinio ir trumpojo nuotolio ginklų kombinacijos. Jie būtini, kad būtų galima pasirūpinti vadinamąja „sluoksniuota gynyba“.

Vakarai Ukrainai tiekia reikšmingą skaičių trumpojo nuotolio raketų žemė-oras. Vien JAV jau atsiuntė 2 tūkstančius „Stinger“ raketų sistemų. Jungtinė Karalystė Ukrainai yra atsiuntusi neįvardijamą „Starstreak“ raketų skaičių.

Prisideda ir kitos Vakarų šalys.

V.Kravčukas sako, kad jo šalis yra labai dėkinga už šiuos nuo peties iššauti galinčius ginklus, dar vadinamus MANPADS. Pasak jo, tai vieninteliai fronte efektyviai veikiantys ginklai.

Taip yra todėl, kad MANPADS – nešiojamoji oro gynybos sistema – yra efektyviausia prieš žemai skrendančius orlaivius.

 

Rusija prieš Ukrainą dažniausiai naudoja būtent ilgojo nuotolio raketas ir mėto bombas iš didelio aukščio.

V.Kravčukas sakė: „Dabar mums trūksta vidutinio ir ilgojo nuotolio oro gynybos sistemų. Mes jų neturime pakankamai“.

Ukrainos pajėgos gerai supranta, kad antrąja karo faze vadinamas Rusijos puolimas Donbase mes dar vieną ypatingą iššūkį ir taip labai ribotai oro gynybai.

„Kas dominuoja ore – laimi karą“

Pasaulio žvilgsnis dabar yra nukrypęs į Ukrainos rytus, kurie ir tapo pagrindiniu Vladimiro Putino režimo tikslu, tačiau ukrainiečiai privalo saugoti ir likusią šalies dalį. Ekspertai jau fiksavo, kad Ukraina siunčia papildomas oro gynybos sistemas į šalies rytus, tačiau gynėjai negali sau leisti ten turėti visų pajėgumų.

„Pusė Ukrainos negali likti visiškai be apsaugos“, – sakė V.Kravčukas.

Ukraina oro gynybos sistemas naudoja ne tik smūgiams į Rusijos orlaivius, bet ir į agresoriaus sparnuotąsias ir balistines raketas. Ukrainiečiams visai neblogai sekasi, tačiau visų jų numušti jie negali.

V.Kravčukas skaičiuoja, kad jo būrys numuša apie 50-70 procentų Rusijos tolimojo nuotolio raketų. Kai Rusai per vieną iš atakų paleido 6 raketas į Dniprą, ukrainiečiams pavyko sustabdyti keturias.

 

Tačiau tai reiškia, kad didelis skaičius įveikia Ukrainos gynybą. Pentagonas skelbė, kad Rusija nuo invazijos į Ukrainą pradžios jau paleido apie 1550 raketų.

Rusija jau ne vieną kartą skelbė, kad naudoja ir viršgarsines raketas, nors ekspertai ne vieną kartą išreiškė skeptiką nuomonę dėl tokių pareiškimų. Jeigu Rusija turi tokias raketas, Ukrainos oro gynyba nieko prieš jas padaryti negali, nes tokios raketos skrieja penkiskart greičiau nei garsas.

Skaudžiausias faktas yra tas, kad be dar didesnės pagalbos Ukrainai sulig kiekviena karo diena bus vis sunkiau apsiginti nuo Rusijos oro pajėgų ir raketų atakų.

Anonimu likti norėjęs aukšto rango Vakarų žvalgybos šaltinis BBC pasakojo, kad dabar Ukrainos pagalbos prašyme ilgojo ir vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos – pačiame viršuje.

„Jie labai specifiškai nurodė, kad reikia oro gynybos amunicijos. Ir jų jiems reikia dideliais kiekiais“, – kalbėjo jis. V.Kravčukas tik pridūrė: „Praeities karai parodė, kad kas dominuoja ore – laimi karą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()