[Žinios trumpai] Nepavykusi gimtadienio dovana – didžiausias kyšis Ukrainos istorijoje buvo pervestas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms  ()

Daugiau nei 170 milijonų grivinų buvo skirta Ukrainos krašto apsaugos reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats didžiausias Ukrainos istorijoje kyšis, apie 6 mln. JAV dolerių (pagal oficialų ECB kursą) buvo perduotas Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, praneša nacionalinio kovos su korupcija biuro „NABU“ (НАБУ - Національне антикорупційне бюро України) spaudos tarnyba.

2020 metų liepą „NABU“ ir specialioji antikorupcinė prokuratūra „SAP“ (САП - Специализированная антикоррупционная прокуратура) išsiaiškino tris asmenis, kurių vienas užėmė svarbias pareigas Kyjivo valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Jie bandė papirkti antikorupcinę veiklą tiriančius pareigūnus, siūlydami piniginį atlygį už vykdomo kriminalinio tyrimo nutraukimą. Įtariamuoju tyrime buvo „Burisma Holding“ savininkas, buvęs Ukrainos Ekologijos ir gamtinių resursų ministras Mykolajus Zlochevsky (Николай Владиславович Злочевский).

Kyšio istorija:

Viskas prasidėjo 2020 metų birželio 12 dieną, kada „NABU“ tyrėjai užfiksavo bandymo papirkti faktą – buvo perduota apie 6 mln. JAV dolerių. Kyšis buvo skirtas „NABU“ ir „SAP“ vadovaujantiems asmenims. Dalis sumos, apie 5 mln. JAV dolerių, turėjo padėti nutraukti tyrimą, likusią dalį, apie 1 mln. JAV dolerių, turėjo gauti tarpininkas už „konsultacijų paslaugas“.

Įdomus sutapimas – vienas iš kyšininkų norų buvo nutraukti tyrimą iki birželio 14 dienos, t. y. iki M. Zlochevsky gimimo dienos.

 

Energetikos kompanija „Burisma Group“ paneigė bet kokias savo ir jos savininko sąsajas su bandymu papirkti. Tačiau, vienas iš įtariamųjų kyšininkų sutiko bendradarbiauti su tyrėjais. Jo dėka buvo išaiškinti kiti du suokalbininkai – jau paminėtas VMI valdininkas ir buvęs tos pačios „Burisma Group“ direktorius teisiniais klausimais. Didžiausio kyšio Ukrainos istorijoje lėšos buvo areštuotos.

2022 balandžio 19 dieną Aukščiausias Antikorupcijos Teismas leido panaikinti įšaldytų kyšio lėšų areštą. Ginkluotojų pajėgų specialiųjų operacijų vadovybė jau pranešė, kad lėšos pervestos ir bus naudojamos vykdomoms užduotims finansuoti, pagal visus galiojančius teisės aktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()