[Žinios trumpai] Vokiečių priešlėktuviniai savaeigiai pabūklai „Gepard“: ką jie gali prieš geriausius karo sraigtasparnius ir „Caliber“ raketas?  (1)

Vokiečių priešlėktuviniai savaeigiai pabūklai „Gepard“: ar jie gali numušti „Caliber“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaeigiai pabūklai „Gepard“ gali tapti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalimi, tačiau realus šios sistemos kovinis efektyvumas gali būti nepakankamas.

Priešlėktuvinė savaeigė artilerija „Gepard“ sustiprins Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Tokį sprendimą po titaniško spaudimo oficialiajam Berlynui, kuris bet kokiu būdu lėtino sunkiosios ginkluotės tiekimą, paskelbė Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht.

Įvairių šaltinių duomenimis, iš maždaug 94 sandėliavimo bazėse esančių transporto priemonių kalbame apie 30–50 „Gepard“ vienetų. Pažymėtina, kad jie buvo pašalinti iš tarnybos Bundesvere 2012 m., siekiant sumažinti kariuomenės išlaidas ir pakeisti juos moderniais modeliais.

„Gepard“ savybės

Vokietijoje „Gepard“ buvo pradėtas projektuoti septintajame dešimtmetyje, siekiant sukurti pažangią padalinių apsaugos nuo orlaivių ir sraigtasparnių sistemą. Dėl to jis buvo pradėtas eksploatuoti 1976 m. ir nuo to laiko buvo keletą kartų atnaujintas.

„Gepard“ buvo sukurtas laikantis geriausių šios sistemos tradicijų, kai visos reikalingos radiolokacinės stotys, taip pat ir ginklai, sutalpinti į vieną mašiną. Oro erdvei stebėti naudojamas stebėjimo radaras, kurio veikimo nuotolis yra iki 15 km.

Kai operatorius pamato taikinį, „Gepard“ pasisuka jo kryptimi ir bando užfiksuoti savo sekimo radarą, kuris labai tiksliai nustato taikinio koordinates erdvėje. Šie duomenys patenka į balistinį kompiuterį, kuris atlieka visus pabūklų išankstinių nustatymų skaičiavimus, o operatoriui lieka tik atidengti ugnį.

Taikiniams sunaikinti „Gepard“ yra aprūpintas dviem 35 mm greitojo šaudymo pabūklais, kurių kiekvieno ugnies greitis yra 1100 sviedinių per minutę. Taigi per sekundę ši priešlėktuvinė sistema iššauna 18 sviedinių ir tai daro itin tiksliai, matuodama kiekvieno greitį, kas leidžia sistemai automatiškai padaryti reikiamas pataisas.

 

Tuo pačiu metu tokios sistemos efektyvus ugnies nuotolis yra iki 3,5 km su standartine amunicija ir iki 5,5 km su šarvus pramušančiais subkalibriniais sviediniais.

Pats „Gepard“ sumontuotas ant tam pritaikytos „Leopard 1“ tanko važiuoklės, kas suteikia šiai transporto priemonei pakankamai aukštas važiavimo ir manevravimo charakteristikas. Tačiau tai neleidžia efektyviai šaudyti judant.

Kadangi „Gepard“ neturi priešlėktuvinių raketų, tikrasis jo kovinis efektyvumas mūšio lauke neatrodo pakankamai aukštas. Juk patrankos šaudymo nuotolis yra mažesnis nei Rusijos armijos sraigtasparnių prieštankinės raketos paleidimo zona. Tai reiškia, kad tikroje kovoje su priešo sraigtasparniais „Gepard“ bus gana pastebimas taikinys.

 

Be to, nešiojamų priešlėktuvinių raketų sistemų, tokių kaip „Stinger“ ar „Piorun“, šaudymo nuotolis yra 6–6,5 km, o tai gerokai viršija šio savaeigio pabūklo galimybes.

Teoriškai mūšio lauke galimas dar vienas „Gepard“ panaudojimas – žemės taikinių apšaudymui. Visų pirma, būtent toks itin rizikingas panašaus sovietinio ZSU-23-4 panaudojimas buvo pastebėtas ATO metu, žinoma, ne iš gero gyvenimo. Be to, tokių priešlėktuvinių sistemų įgulą saugo tik gana sąlyginiai – neperšaunami šarvai.

Taigi, „Gepard“ vieta šiuolaikiniame didelio našumo mūšio lauke yra nebent užnugaryje. Galbūt jį bus galima panaudoti naikinant „Caliber“ tipo sparnuotąsias raketas. Bent jau Vakarų žiniasklaida mato ir tokį šios sistemos panaudojimą.

 

Tuo pačiu metu tą bus galima patikrinti tik praktiškai, nes būtina, kad sekimo ir nukreipimo radaro raiška būtų pakankama tokiems mažiems taikiniams užfiksuoti. Supraskime, jei „Gepard“ operatorius radaro taikinį pamatytų ne iš didesnio kaip 15 km atstumo, jam identifikuoti, užfiksuoti ir sunaikinti liktų tik apie 30 sekundžių.

Kalbant apie tikrąją „Gepard“ kainą, tai 2013 metais Jordanija įsigijo 60 šių artilerijos sistemų kartu su kita įranga ir paslaugomis už 21 milijoną eurų.

Savaeigio pabūklo „Gepard“ charakteristikos:

  • Svoris: 47,5 tonos
  • Variklio galia: 819 AG
  • Maksimalus greitis: 65 km/h
  • Įgula: 3 žmonės
  • Ginkluotė: 2x35 mm automatiniai pabūklai
  • Bendras ugnies greitis: 1100 šūvių per minutę
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: