[Žinios trumpai] Ar Europa išgyvens be rusiškų dujų? Neeilinis energetikos ministrų posėdis  ()

Europos energetikos ministrai pirmadienį (gegužės 2 d.) susirinks į „ypatingą sesiją“, trečiadienio vakarą paskelbė Prancūzijos ekologinio pereinamojo laikotarpio ministrė Barbara Pompili, Rusijai pranešus apie dujų tiekimo Lenkijai ir Bulgarijai sustabdymą, pažymi AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abi ES valstybės narės nevykdė mokėjimų rubliais, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims tik tokias įmokas. Kremlius trečiadienį pareiškė, kad sustabdymas buvo precedento neturinčių priešiškų veiksmų prieš Rusiją rezultatas.

Savo ruožtu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasmerkė „dar vieną Rusijos bandymą šantažuoti mus dujomis“ ir patikino, kad Europos Sąjunga yra „pasirengusi tokiam scenarijui“. „Dirbame siekdami suderinto atsako. Europiečiai gali būti tikri, kad esame vieningi ir solidarūs su nukentėjusiomis valstybėmis narėmis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ cituojama Ursula von der Leyen.

Bulgarijai ir Lenkijai dujas tieks ES kaimynės.

„Mes padarysime, kad „Gazprom“ sprendimas turėtų kuo mažesnį poveikį Europos vartotojams“, – trumpame pranešime spaudai sakė Europos Komisijos vadovė, kita vertus, perspėjo Europos bendroves, kad jos pažeistų ES sankcijas prieš Rusiją, jei jos priimtų Maskvos prašymą sumokėti rubliais už „Gazprom“ tiekiamas dujas“. Sankcijų pažeidimas yra didelė rizika įmonėms“, – sakė Ursula von der Leyen.

Graikija trečiadienį paskelbė, kad gali pradėti Bulgarijai tiekti dujas. Anot „Reuters“, vienas Graikijos pareigūnas sakė, kad Bulgarija jau sudarė sutartis dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) kiekio, kuris bus tiekiamas per terminalą Graikijoje. Kitas graikų šaltinis teigia, kad Atėnai galėtų padėti Sofijai, pakeisdami „TurkStream“ dujotiekio tėkmę.

Rusijos prezidentas įsakė „nedraugiškoms“ šalims, įskaitant JAV, Kanadą, Jungtinę Karalystę ir visas ES valstybes nares už tiekiamas dujas mokėti rubliais. Rusijos sukurtas mechanizmas numato, kad šios priešiškomis laikomos šalys „Gazprom“ banke turi atsidaryti specialią sąskaitą rubliais, o kitą – užsienio valiuta.

 

Nepaisant to, Austrijos kancleris Karlas Nehammeris trečiadienį pareiškė, kad Austrija ir toliau už rusiškas dujas mokės eurais, o ne rubliais, kaip anksčiau, pranešė TASS. K. Nehammeris socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Austrija griežtai laikosi ES sankcijų, dėl kurių susitarta“. Trečiadienį kalbėdamas vyriausybės posėdyje dėl Austrijos energetikos bendrovės OMV ir Rusijos dujų tiekėjo „Gazprom“ mokėjimo sąlygų, Nehammeris sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš dvi savaites jam pasakė, kad mokėjimai eurais ir toliau bus priimti. Manoma, kad Austrijoje 80 % importuojamų dujų yra iš Rusijos.

 

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sakė, kad Varšuva ne kartą perspėjo Vokietiją dėl vamzdynų iš Rusijos, tačiau jo patarimai buvo ignoruojami. Lenkai niekada neturėjo iliuzijų dėl Kremliaus politikos ir jos pasekmių, bet „geriau vėliau nei niekada“, – padarė išvadą M. Morawieckis.

Kas nutiks jūsų šildymo ir kuro sąskaitoms? Dėl šio karo vartotojai susidurs su padidėjusiomis energijos ir kuro sąskaitomis. Apribojus rusiškų dujų srautą į Europą, šildymo kainos, kurios ir taip yra didelės, greičiausiai dar kils. „Manau, kad jei esame pasaulyje, kuriame Rusijos nafta ir dujos nebeplūs į Europą, mums reikės racionalesnių priemonių“, – sako J. McWilliamsas. Europiečiai turi būti pasirengę žiemą namuose temperatūrą sumažinti vienu laipsniu, teigia ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()