[Žinios trumpai] JAV ekspertas: yra 5 galimi branduolinio karo pradžios scenarijai, NATO reakcija kiekvienu iš jų būtų skirtinga  (2)

Pasak JAV karinio eksperto, dabar yra penki galimi branduolinio karo pradžios scenarijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos grasinimų apie galimą branduolinio karo pradžią fone JAV karo ekspertas Josephas Cirincione kalbėjo apie tai, kaip Putinas gali pradėti pirmąjį smūgį. Pasak Vašingtono atsakingos vyriausybės instituto mokslininko, yra penki bauginantys branduolinio karo pradžios scenarijai.

Cirincione apie tai kalbėjo „Bill Press Pods“, o vėliau tviteryje paskelbė apie branduolinio karo scenarijus.

1 scenarijus: ataka Juodojoje jūroje

Pasak amerikiečių eksperto, Putinas gali paleisti branduolinę bombą ir smogti Juodajai jūrai. Smūgis virš jūros bus „demonstracinis“, be aukų ir žalos.

Jei Putinas nuspręs tokiu būdu pradėti branduolinį karą, Vakarai įves dar daugiau sankcijų Rusijos Federacijai, o pagalba Ukrainai gerokai padidės.

2 scenarijus: branduolinė ataka prieš karinį objektą Ukrainoje

Taip pat Putinas gali pradėti branduolinį karą smogdamas Ukrainai. Pagal tokį scenarijų Rusijos Federacija sieks smogti kariniams objektams, tačiau tam naudos mažos galios ginklus. Tačiau tai vis tiek sukels rimtą sunaikinimą, gali žūti šimtai ar tūkstančiai žmonių.

3 scenarijus: Putinas surengs „antrąją Hirošimą“

Eksperto teigimu, Rusijos Federacija gali nuspręsti imtis rimtesnių veiksmų, kurie tikrai sulauks atsako iš NATO ir JAV. Putinas gali surengti „antrąją Hirošimą“, jei panaudos galingą branduolinį ginklą ir smogs Ukrainai. Tokie veiksmai atneš dešimčių tūkstančių aukų.

Ciricone nuomone, JAV ir NATO greičiausiai atsakys plataus masto konvenciniais smūgiais prieš smogiamuosius dalinius ir kitus Rusijos karinius dalinius.

4 scenarijus: Rusijos branduolinė ataka prieš NATO objektą

 

Rusija gali pradėti branduolinį karą tiesiogine ataka prieš kurį nors NATO objektą. Jei Putinas tikrai nuspręs laikytis tokio scenarijaus, jis sulauks galingo ir masinio atsako. Aljansas naudos sausumos pajėgas, reikalingus ginklus.

Be to, NATO nuolatos iš oro puls Rusijos pajėgas, esančias Ukrainos teritorijoje. Tačiau ekspertas pažymi, kad JAV ir NATO greičiausiai nereaguos į branduolinį smūgį, nes Aljanso tikslas bus baigti konfliktą, o ne jį išplėsti.

5 scenarijus: Putinas smogs JAV

Beviltiškiausias Rusijos Federacijos prezidento žingsnis gali būti tiesioginis išpuolis prieš objektus JAV. Jei Putinas imsis tokio žingsnio, jis gali bandyti sugriauti Amerikos vyriausybę.

 

Šį scenarijų ekspertas vadina pačiu pavojingiausiu. Ciricone teigimu, galimi Putino branduolinės agresijos variantai yra rengiami JAV, tačiau valdžia turėtų apsvarstyti visus įmanomus scenarijus ir pagalvoti, kaip pasaulis reaguos Rusijos Federacijos smūgių atveju.

„Rizika, kad Putinas imsis branduolinio ginklo (pradės branduolinį karą) yra maža. Kliūtys naudoti tokį ginklą yra didžiulės. Bet jis galėtų tai padaryti, ir jis gali tai padaryti. Turime viešai aptarti galimybes, kad Vakarų visuomenė visiškai suprastų galimas rizikas“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(10)
(8)

Komentarai (2)