Ką parodė ypatingai svarbaus Rusijos karininko vizitas Ukrainoje: režimo viduje vyksta įdomūs dalykai  ()

Rusijos generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo apsilankymas fronto pozicijose rytų Ukrainoje greičiausiai susijęs ne su kariniais veiksmais, o bandymu įrodyti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad jis vis dar kontroliuoja situaciją, sako politikos analitikas Marius Laurinavičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, tokiam vizitui okupuotame Iziume jokio karinio paaiškinimo nėra.

V.Gerasimovo apsilankymas fronte, iš kurio galiausiai jam teko sprukti dėl ukrainiečių karių ten surengtos atakos prieš Rusijos karinę bazę, pasak politikos analitiko, rodo įdomius procesus, vykstančius pačiame Kremliaus režimo viduje.

„Siūlau žiūrėti šiek tiek iš kitos pusės, kas vyksta režimo viduje. O režimo viduje iš tiesų vyksta daugybė įdomių dalykų, trūkinėjimų, destabilizacijos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo M.Laurinavičius.

Anot jo, yra dvi versijos, kodėl Rusijos generalinio štabo viršininkui pačiam teko vykti į okupuotos Ukrainos teritoriją. Pirmoji – bandymas įrodyti V.Putinui savo lojalumą.

„Iš tiesų vizitas buvo paties V.Gerasimovo bandymas kažkam kažką įrodyti. Tas kažkas yra pakankamai aiškus, tai yra V.Putinas.

Bet ką įrodyti, tai, pavyzdžiui, vienas dalykas, gal mažiau realus, bet įmanomas, tai mafijinėje sistemoje kartais reikia įrodinėti lojalumą, kadangi V.Gerasimovas gali būti vienas iš atpirkimo ožių už visas nesėkmes, kurias Rusija patyrė per jų karinę katastrofą Ukrainoje.

Tai yra visiškai įmanoma“, – įsitikinęs politikos apžvalgininkas. Kitą savo versiją M.Laurinavičius įvardija kaip realesnę.

Tai – mėginimas parodyti, kad V.Gerasimovas vis dar kontroliuoja padėtį Ukrainoje.

„Realesnė versija būtų tokia, kad V.Gerasimovui šiuo metu buvo būtina įrodyti, jog jis bent jau vis dar kontroliuoja padėtį. O kito būdo, kaip pačiam ten nuvykti ir grįžti gyvam, ko gero, nėra“, – pažymėjo pašnekovas.

 

Itin pavojingoje fronto pozicijoje rytų Ukrainoje apsilankiusiam vienam aukščiausių neuniformuotų Rusijos karininkų, kaip praneša užsienio žiniasklaida, teko gelbėtis, kai Ukraina surengė ataką prieš Rusijos karinę bazę, esančią okupuotame Iziume. Pasak Ukrainos atstovų, per sėkmingą ataką žuvo apie 200 Rusijos kareivių bei mažiausiai vienas generolas.

„Ukrainiečiai jau ne kartą ir šio vizito metu parodė, kad jie sugeba rasti taikinius, vadovavimo štabus ir juos sunaikinti. Rizika yra maksimali, o vizito karinės prasmės aš nematau“, – aiškino M.Laurinavičius.

Anksčiau skelbta, kad Ukrainos atakos metu V.Gerasimovas neišvengė sužalojimų, tačiau jie nebuvo rimti. Vėliau ši informacija buvo paneigta.

 

Pasak „New York Times“, V.Gerasimovas jau sugrįžo į Rusiją.

Užsienio ekspertai mano, kad V.Gerasimovo vizito itin pavojingame taške tikslas – sustiprinti karinius veiksmus regione. „Manome, kad jis ten lankėsi, nes rusai ten vis dar neišsprendė visų savo problemų“, – „New York Times“ sakė vienas JAV pareigūnų.

Pabrėžiama, kad Rusijos puolimas rytuose iki šiol yra lėtas, fiksuojama itin žema Rusijos pajėgų kareivių moralė.

Pasak „New York Times“, Kremlius sutelkė karines operacijas ties Iziumu ir viliasi, kad būtent per jas ir pavyks pasiekti savo naująjį tikslą – užimti Donecko ir Luhansko regionus.

Teigiama, kad V. Gerasimovas būtent ir yra atsakingas už veiksmus šiame regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ignas Grinevičius
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()

Susijusios žymos: