[Žinios trumpai] „Bellingcat“ ekspertas: perversmas prieš Putiną įvyktų tik vienu atveju – tai susiję su branduoliniu smūgiu  ()

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui gresia perversmas, jei vienas iš aukščiausių jo pareigūnų nepaklustų įsakymui smogti branduolinį smūgį, teigia „Bellingcat“ tyrėjas Christo Grozevas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perversmas įvyktų, jei tik viena iš „penkių rankų“, reikalingų Rusijos branduoliniam paleidimui, paprieštarautų V. Putinui, sakė  Ch. Grozevas naujienų kanalui „Metro“.

Ch. Grozevas teigė, kad V. Putinas gali būti spaudžiamas kai kurių jo artimųjų, kad jis eskaluotų invaziją į Ukrainą masiškai mobilizuojant karius ar net surengtų branduolinį smūgį.

Tačiau Rusijos lyderis pirmiausia, prieš svarstydamas sankcionuoti tokį paleidimą, turi „būti tikras, kad visi grandinės dalyviai vykdys šį įsakymą“, – sakė Ch. Grozevas.

Pasak „Metro“, tyrėjas teigė, kad jei vienas asmuo komandų grandinėje atsisakytų paklusti, tai būtų „nepaklusnumo ženklas“, galintis sukelti „V. Putino mirtį“.

„Taigi, kol jis nebus tikras, kad visi to laikysis, jis neduos šio nurodymo“, – pridūrė Ch. Grozevas.

Tikėtina, kad vadovaujantys pareigūnai nevykdys tokio nurodymo, nes mato, jog V. Putinas greitai praranda autoritetą ir neišliks valdžioje dar tris mėnesius, sakė tyrėjas.

 

Norint surengti branduolinį smūgį, sprendimą turėtų priimti Rusijos prezidentas, kuris visada šalia savęs turi nedidelį portfelį (arba „Cheget“), kuris susieja jį su šalies branduolinėmis pajėgomis, pranešė „Reuters“, remdamasi 2020 m. branduolinės politikos dokumentu.

Nors portfelis neturi paleidimo mygtuko, jis perduoda nurodymą Rusijos centrinei karinei vadovybei.

Net jei V. Putinas nuspręstų surengti tokią ataką, taip pat reikės dar mažiausiai dviejų vadovaujančių pareigūnų, kurie vykdytų jo įsakymą.

 

Remiantis keliomis žvalgybos ataskaitomis, branduolinis smūgis gali būti įvykdytas tik tuo atveju, jei Rusijos gynybos ministras ir generalinio štabo viršininkas – šiuo metu atitinkamai Sergejaus Šoigu ir Valerijus Gerasimovas – taip pat duoda leidimą  su savo kodais ir „Cheget“ portfeliais.

Ginklų Kontrolės asociacijos duomenimis, Rusija tvirtina, kad turi 6 257 branduolinių galvučių atsargas, palyginti su JAV 5 500 branduolinių galvučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()