[Žinios trumpai] Darosi labai rimta: JK palaiko Lietuvos planą panaikinti Rusijos grūdų blokadą – nori nusiųsti karo laivus į Juodąją jūrą  (7)

Didžiosios Britanijos valdžia derasi su sąjungininkais, siekdama užtikrinti Ukrainos grūdų tiekimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-24 [Žinios trumpai] Darosi labai rimta: JK palaiko Lietuvos planą panaikinti Rusijos grūdų blokadą – nori nusiųsti karo laivus į Juodąją jūrą  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji Britanija derasi su sąjungininkėmis dėl karo laivų siuntimo į Juodąją jūrą, kad apsaugotų laivus su ukrainietiškais grūdais ir nutrauktų Rusijos laivyno organizuojamą blokadą regione. Apie tai rašo „The Times “.

Didžioji Britanija iš esmės pritarė Lietuvos siūlymui sudaryti „savanorišką“ karinę jūrų koaliciją, kuri panaikintų Rusijos Juodosios jūros blokadą Ukrainos grūdų eksportui.

Šį planą Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pasiūlė per derybas su JK užsienio reikalų ministre Liz Truss pirmadienį Londone.

„Laiko labai mažai. Mes artėjame prie naujo derliaus ir nėra kito praktiško būdo eksportuoti grūdus, išskyrus per Juodosios jūros uostą Odesą“, – sakė jis „Guardian“.

„Nėra būdo laikyti šiuos grūdus ir nėra jokio kito tinkamo alternatyvaus maršruto. Būtina parodyti pažeidžiamoms šalims, kad esame pasirengę imtis veiksmų, kurių reikia pasauliui pamaitinti“.

Landsbergis sakė, kad alternatyvūs maršrutai geležinkeliu per Baltarusiją arba keliais į Baltijos jūros uostus Lenkijoje ir Lietuvoje turi rimtų praktinių trūkumų, o dėl kliūčių ir visiškos perkrovos Ukrainos sunkvežimiams prireiktų nuo penkių iki devynių savaičių, kad keliais pasiektų uostus Rumunijoje, Lenkijoje ar Lietuvoje.

Landsbergis pasiūlė, kad karinio jūrų laivyno palydos operacija – ne NATO – galėtų apsaugoti grūdų laivus jiems plaukiant per Juodąją jūrą ir pro Rusijos karo laivus. Jis pasiūlė, kad, be Didžiosios Britanijos, šalys, kurios nukentėjo nuo galimo grūdų praradimo, pavyzdžiui, Egiptas, galėtų suteikti reikiamą apsaugą.

 

„Tai, ką matome dabar, yra tik pradžia. Blogiausia dar laukia ateinančias penkias ar septynias savaites, kai atkeliaus pirmasis derlius ir nėra kur jo dėti, tai reiškia, kad Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos žmonės už kviečius mokės nepaprastai dideles kainas“, pridūrė Lietuvos ministras.

Jis sakė, kad Ukraina šiemet turėjo eksportuoti 80 mln. tonų kviečių ir vienintelė galimybė buvo per Odesą.

Leidinio šaltinio teigimu, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrė Truss palaiko šią iniciatyvą, tačiau norint, kad operacija prasidėtų, reikalingas JAV sutikimas. Be kita ko, toks žingsnis gali apimti iš Mykolaivo išvykstančių grūdų krovininių laivų palydėjimą.

 

Pagal planą reiks išminuoti Juodosios jūros dalis, kad būtų užtikrintas saugus praplaukimas, taip pat susitarti su Turkija, kuri saugo įėjimą į Juodąją jūrą, sako JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

JT generalinis sekretorius António Guterresas perspėjo apie „bado uraganą“, jei Ukrainos grūdai nebus eksportuojami. 41 mažiausiai išsivysčiusi pasaulio valstybė trečdalį savo kviečių importuoja iš Ukrainos ir Rusijos. Didėjančios maisto kainos jau padidino infliacijos lygį Egipte iki aukščiausio lygio nuo 2019 m. vidurio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(96)
(1)
(95)

Komentarai (7)