„Beveik identiška natūraliai.“ Užaugino vištieną be paukščių ()
Ši technologija iš esmės keičia požiūrį į mėsos kilmę.

© miriangil (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/meat-food-eat-cut-of-meat-power-658029/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mokslininkai iš Tokijo universiteto pademonstravo revoliucinį sprendimą – jų sukurtas bioreaktorius sugebėjo imituoti kraujotaką, leidžiant auginti vištienos raumenų audinius be paukščių.
Tyrimas, išspausdintas prestižiniame žurnale „Trends in Biotechnology“, liudija apie realią alternatyvą tradicinei mėsai, nes pavyko pagaminti 10 gramų aukštos struktūros vištienos.
Gyvų audinių auginimo laboratorijoje kliūtis – kaip paskirstyti deguonį ir maistą per storą audinį. Sprendimas – mikroskopiniai pluoštai, kurie veikia kaip miniatiūrinės kraujagyslės.
|
Profesoriaus Takeuči komanda panaudojo 50 tokių pluoštų ir vėliau sistemą automatizavo iki 1100 vienetų. Tokiu būdu pasiektas rezultatas – mėsos tekstūra, beveik identiška natūraliai.
Šis metodas atveria galimybių ne tik maisto gamyboje. Jis gali padėti kovoti su virusinėmis grėsmėmis, tokiomis kaip paukščių gripas, bei praversti medicinoje, farmacijoje ir robotikoje.
Norint pasiekti masinę gamybą, dar reikia išspręsti deguonies paskirstymo problemą, efektyviai pašalinti pluoštus ir rasti nekenksmingas medžiagas, kurios tiktų bioreaktoriuose.
Tačiau jau dabar aišku – ši technologija iš esmės keičia požiūrį į mėsos kilmę.