Ukrainos kariškiai sugebėjo nutupdyti sveiką Rusijos droną jo nepašovę: kaip jie tai padarė? Prisidėjo ir lietuviai  (5)

Kaip „nuleisti žemėn“ priešo droną jo nenušaunant? Ukrainiečiams tai pavyko – bet kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos oro puolimo pajėgų elektroninio karo padalinys antradienį paskelbė keletą numušto drono nuotraukų. Ir iš pirmo žvilgsnio orlaivis atrodo visiškai nepažeistas.

„Desantininkai, pastebėję priešo techniką, nusprendė perimti jos kontrolę. Taip Rusijos okupantai liko be akių danguje", – rašė Oro puolimo pajėgų vadovybės spaudos centras.

Kaip ukrainiečiams tai pavyko?

Yra keletas minčių, koks įrenginys buvo panaudotas dronui perimti, tačiau tas, kuris jau pasirodė Ukrainos fronte, yra EDM4S „Sky Wiper“ priešdroninis ginklas.

 

„Sky Wiper“ buvo dislokuotas Ukrainos rytuose dar prieš vasario 24 d., kai Rusija dar nebuvo pradėjusi visapusės invazijos ir vis dar neigė savo pajėgų buvimą Ukrainoje.

Tada ši oro gynybos sistema buvo pastebėta Ukrainos karių mokymuose, visai neseniai, gegužės 18 d.

Tačiau neaišku, ar Ukrainos desantininkai gavo dalį naujų sistemų, ar panaudojo vieną iš savo ankstesnių atsargų. Tačiau neabejotinai Ukrainos kariuomenė žino, kaip jais tinkamai naudotis.

EDM4S (Electronic Drone Mitigation 4 – System) yra rankinis, gaiduku valdomas pėstininkų lygio dronų neutralizavimo sprendimas šiuolaikiniame mūšio lauke. Lietuviškos kilmės sistema skirta naudoti karinėms/saugumo pajėgoms prieš mažus ir vidutinius nepilotuojamus oro taikinius (dronus).

 

EDM4S gamina Kaune įsikūrusi bendrovė UAB „NT Service“, o produktas debiutavo 2019 m. „Security and Counter Terror Expo“ parodoje Londone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(165)
(3)
(162)

Komentarai (5)