[Žinios trumpai] „Bloomberg“ paviešino oficialią Rusijos ataskaitą apie gegužės mėnesio federalinį biudžetą – situacija katastrofiška, pajamos sumažėjo dvigubai  (5)

Nepaisant didelių energijos išteklių kainų, Rusijos pajamos iš jų pardavimo gegužę sumažėjo daugiau nei perpus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos energetikos ir finansų sektoriai yra ant katastrofos slenksčio. Dėl karinių Kremliaus nuotykių smarkiai sumažėjo biudžeto pajamos iš naftos ir dujų pardavimo.

Apie tai rašo „Bloomberg“.

Rusijos finansų ministerija paskelbė ataskaitą apie gegužės mėnesio federalinio biudžeto būklę. Remiantis naujais duomenimis, Rusijos Federacija turi labai rimtų finansinių problemų.

Atkreipkite dėmesį, kad Rusijos federalinis biudžetas labai priklauso nuo vadinamųjų naftos dolerių. Vasarį Rusijos Federacijai pradėjus karą prieš Ukrainą, ši priklausomybė smarkiai išaugo dėl bendro ekonomikos silpnėjimo.

Naujausiais duomenimis, daugiau nei 60 % mokestinių pajamų į valstybės biudžetą sudarė Rusijos naftos ir dujų eksportas. Ir šios pajamos sparčiai mažėja. Taigi gegužę Rusijos Federacija gavo tik 871 milijardą rublių (šiek tiek mažiau nei 15 milijardų dolerių). Palyginimui, mėnesiu anksčiau, balandžio mėnesį, pajamos buvo dvigubai didesnės – 1,81 trilijono rublių.

Tai didžiausias Rusijos pajamų iš energijos eksporto sumažėjimas bent per pastaruosius 10 metų.

Rusijos Federacijos centrinis bankas, reaguodamas į sankcijas, ėmėsi daugybės priemonių, kurios labai susilpnino dolerį šalyje. Ir tai yra problema, nes Rusijos Federacija už naftą gauna mokėjimus užsienio valiuta, bet išleidžia rubliais.

 

Pastebėtina, kad, anot ekspertų, Rusijos Federacijos pajamos iš energijos išteklių eksporto ir toliau mažės. Pavyzdžiui, Europos Sąjunga oficialiai paskelbė apie planus per šešis mėnesius atsisakyti Rusijos naftos daugiau nei 90 proc. Be to, vis daugiau Europos šalių nenori pirkti dujų iš Rusijos Federacijos, kad netaptų Kremliaus šantažo auka. Maskva turi siūlyti didžiules nuolaidas, kad bent kam nors parduotų savo energijos išteklius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(0)
(108)

Komentarai (5)