[Žinios trumpai] „Bloomberg“: ES rimtai sunerimusi dėl pavojaus Lietuvai - skelbia ką darys  (1)

Kaliningrado blokada: Rusija pasiruošusi bet kokiems scenarijams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos pareigūnai baiminasi dėl spaudimo Lietuvai. Rusijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad ES priėmė įspėjimus dėl rimtų pasekmių už tranzito maršruto blokavimą.

ES į septintąjį sankcijų Rusijai paketą įtrauks sankcionuotų Rusijos prekių tranzito į Kaliningrado sritį per Lietuvą taisyklių koregavimą. Apie tai rašo „Bloomberg“, remdamasi informuotais šaltiniais.

Kai kurie Europos pareigūnai baiminasi dėl spaudimo Lietuvai, reikalaujama pakeisti savo pozicijas ir leisti į Kaliningradą gabenti rusiškas prekes. Vienas iš pašnekovų pabrėžė, kad bet kokios sankcijų taikymo taisyklės turėtų galioti visai ES, o ne Lietuvai atskirai.

Kai kurios ES šalys siekia griežtesnių sankcijų, įskaitant dujų embargą, tačiau bloke mažai tokių šalių, kurios nori imtis drąsių veiksmų dėl žaliavų trūkumo ir augančių kainų, nurodė agentūra.

Tikėtina, kad artimiausiu metu Rusijos oligarchams ir juridiniams asmenims taikomos sankcijos technologijų eksportui bus sustiprintos ir išplėstos, teigia šaltiniai.

 

Pašnekovų teigimu, ES valstybės narės įšaldė beveik 14 milijardų eurų sankcionuoto oligarchų turto.

Kitame sankcijų pakete Europos Sąjunga numatė aukso eksporto iš Rusijos Federacijos apribojimą, kad atkirstų Maskvos pajamų šaltinius.

Rusija yra antra šalis pasaulyje pagal aukso gamybą, 2021 metais ji eksportavo tauriojo metalo už 12,6 mlrd. eurų.

Kaliningrado blokada: Rusija pasiruošusi bet kokiems scenarijams

Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško mano, kad Europos Sąjunga suprato įspėjimus dėl „rimtų pasekmių“, uždraudus tranzitą į Kaliningradą.

 

„Rusijos Federacija yra pasirengusi bet kokiems vystymosi scenarijams, susijusiems su tranzito į Kaliningradą problema. Kamuolys yra Europos Sąjungos ir Lietuvos pusėje“, – sako jis.

Pareigūnas teigė, kad daugiausia dėmesio bus skiriama atsakomųjų priemonių parengimui, jei problema nebus išspręsta.

Žiniasklaida anksčiau rašė apie Vokietijos vyriausybės pasipiktinimą dėl Lietuvos draudimo vežti rusiškas prekes tranzitu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(10)
(-6)

Komentarai (1)